Венецуелският президент Николас Мадуро обяви снощи, че цената на бензина в страната се вдига, след като две десетилетия бе замразена, предаде Ройтерс.

Шофьорите ще имат право на определено количество гориво месечно на субсидирани цени, а над този лимит ще плащат по международно индексирани цени.

Планът, който е обявен на фона на заплахите от САЩ за спиране на доставките на бензин от Иран заради санкциите, влиза в сила от утре, обяви Мадуро в предавано по телевизията обръщение.

Шофьорите на автомобили ще имат право да пълнят резервоарите си с до 120 литра бензин месечно при цена от 5000 боливара (около 2,5 цента) за литър, докато мотористите ще имат право на субсидираната цена за 60 литра месечно.

Въпреки увеличението целият резервоар на едно превозно средство ще може да се пълни за около 1 долар благодарение на субсидиите.

Над тези квоти шофьорите ще трябва да плащат по международно индексирани цени, каза Мадуро, без да дава подробности колко ще струва бензинът на бензиностанциите, когато започнат да предлагат внос от Иран.

Венецуела, която е член на ОПЕК и разполага с най-големите петролни залежи в света, е ударена от най-сериозния недостиг на бензин в съвременната си история заради почти пълния колапс на рафинериите си.

Бензинът ще продължи да бъде изцяло субсидиран за обществения транспорт, камионите, както и продажбите на дизел, добави Мадуро.

Около 200 от общо 1800-те бензиностанции в страната ще бъдат зареждани от независими вносители, които ще отговарят за дистрибуцията. Горивото на тези места ще се продава в чуждестранна валута при цена от 0,50 долара за литър, посочи президентът.

Тъй като държавната петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), която е под американски санкции, има затруднения да произвежда достатъчно гориво, за да задоволи потреблението, Мадуро каза, че Венецуела трябва да премине към модел, който да позволи всички продажбите да бъдат на международни цени в бъдеще.