Финансирането за инициатива, ръководена от САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да направи световното земеделие по-щадящо околната среда и устойчиво на изменението на климата, нарасна до над 13 милиарда долара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски официален представител.

Мисията за иновации в земеделието за климата (AIM for Climate) стартира през 2021 г. и постигна ангажименти за 8 милиарда долара миналия ноември.

"Промените в климата продължават да оказват влияние върху дългогодишните селскостопански практики във всяка страна и е необходим силен глобален ангажимент, за да посрещнем директно предизвикателствата на изменението на климата", каза в изявление земеделският министър на САЩ Том Вилсак.

Той обяви последните цифри за финансиране заедно с министъра на климата и околната среда на ОАЕ Мариам Алмхейри и бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор на срещата на върха на Мисията за иновации в земеделието за климата във Вашингтон, окръг Колумбия.

ОАЕ ще бъде домакин на конференцията за климатичните промени КОП28 през ноември и декември тази година.

"Ние ще се уверим, че КОП28 ще промени правилата за хранителните системи", заяви Алмхейри на срещата на върха във Вашингтон, която продължава до сряда и събира официални лица от Канада, Нидерландия и Обединеното кралство, както и учени и ръководители на компании.

Гор посочи, че е важно финансирането за иновации в областта на изменението на климата да се разпределя справедливо.

"Чернокожи фермери, местни фермери, фермери с ниски доходи, те също се нуждаят от достъп до тази иновация. Трябва да ги включим в това", допълни той.

Около 10 от 13 милиарда долара инвестиции в земеделския фонд са от правителства. Останалото е от извънправителствени партии, финансиращи инициативи за подкрепа на дребни фермери, нововъзникващи технологии и намаляване на метана, сподели говорител на Министерството на земеделието на САЩ.

Фондът се стреми да обедини нациите за намаляване на емисиите от селското стопанство, които представляват около 10 до 12 процента от емисиите на парникови газове. Тези емисии са от източници, включително животински тор, машини и прилагане на торове, според Междуправителствения панел по изменение на климата.