Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ работят с Германия, за да се опитат да ограничат евентуалното въздействие от завършването на руския газопровод "Северен поток-2", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън даде да се разбере, че може да бъдат подготвени още наказателни мерки срещу участниците в проекта.

"Разбира се, ние също така имаме допълнителни възможности по отношение на тези, които предоставят застраховане или други разрешителни", каза той пред сенатската комисия за правителствените разходи.

Правителството на американския президент Джо Байдън е против проекта, тъй като той може да увеличи руското влияние върху Европа чрез доставките на природен газ и да навреди на Украйна.

Според Блинкън съвместната работа с Германия по въпроса е продуктивен подход.

"Ние искаме да сме сигурни, че европейците ще предприемат необходимите стъпки за защита, намаляване, справяне с евентуални неблагоприятни последици от снабдяването с газ през този тръбопровод", заяви той.

Германия иска газопроводът на стойност 11 милиарда долара да бъде завършен.

Блинкън каза, че се очаква тръбопроводът да бъде завършен, като се има предвид, че той е почти готов, но добави: "Има разлика между физическото завършване на тръбопровода и това той да започне да действа".