Конгресмените в САЩ обявиха снощи споразумение по законопроект за 738 милиарда долара, очертаващ политиката на министерството на отбраната и включващ нови мерки за конкуриране с Русия и Китай, предаде Ройтерс и БТА.

Санкции, свързани с руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", са включени в проекта на американския военен бюджет за финансовата 2020 година, съгласуван от комисиите по въоръжените сили в двете камари на Конгреса.

В проекта, цитиран и от ТАСС, е посочено, че САЩ се ангажират да защитават европейската енергийна сигурност чрез налагане на санкции спрямо руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

Русия строи тръбопроводите, за да увеличи доставките за Европа, заобикаляйки Украйна, а членовете на Конгреса настояват администрацията на президента Доналд Тръмп да положи повече усилия, за да спре проектите, които са почти готови, отбелязва Ройтерс.

"Газпром" разглежда като потенциални пазари за газа по "Турски поток" Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Още през уикенда информирани източници съобщиха, че санкции, целящи да блокират проекта за газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, са залегнали в законопроекта за военния бюджет на САЩ.

Бюджетът включва 658,4 милиарда долара за програмите за национална сигурност на министерството на отбраната и на министерството на енергетиката, допълва Ройтерс.

Съдържат се и поредица от разпоредби, насочени срещу потенциални заплахи от Китай, включително изисквания Пекин да дава отчет за чуждестранните си инвестиции и военните си отношения с Русия.

Забранява се използването на федерални средства за купуване на вагони и автобуси от Китай и се изразява подкрепа за жителите на Хонконг.

Очаква се документът да бъде приет преди Конгресът да излезе във ваканция на 20 декември.