Основните индекси на Уолстрийт силно се понижиха в началото на днешната съкратена сесия. Най-силно поевтиняха акциите на компании, свързани с пътувания, банки и суровини, информира Ройтерс. Причината за резкия спад са страховете от новия вариант на коронавируса.

Промишленият индекс Дау Джоунс загуби 437,69 пункта или 1,22 на сто до 35 366,69 пункта.

По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 отстъпи 36,83 пункта или 0,78 на сто до 4664,63 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се понижи със 180,85 пункта или 1,14 на сто до 15 664,38 пункта.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди днес страните по света да не избързват да налагат ограничения за пътуване, свързани с новия вариант B.1.1.529 на коронавируса, заявявайки, че те трябва да възприемат "основан на риска и научен подход", предадоха Ройтерс и Франс прес.

"На този етап предупреждаваме да не се прилагат ограничения за пътуване", каза на брифинг в Женева говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер. "СЗО препоръчва страните да продължат да се придържат към основан на риска и научен подход, когато налагат ограничителни мерки за пътуване".

Необходими са "няколко седмици", за да се установи степента на заразност и вирулентност на новия вариант, който първоначално бе установен в региона на Южна Африка, добави говорителят.

Експерти на СЗО, натоварени с това да проследяват еволюцията на коронавируса, се събират днес, за да определят дали новият вариант трябва да бъде категоризиран като "обезпокоителен" или "предизвикващ интерес", обясни Линдмайер и допълни, че въз основа на това СЗО ще даде допълнителни насоки на държавите какви действия следва да предприемат.

Въпреки това Гръцката експертна комисия по въпросите на коронавируса прие на извънредно заседание днес много строг протокол за пристигащите пътници от страните в южната част на Африка, където беше установен т.нар. "вариант от Ботсвана" или "вариант Ню", съобщи "Прото тема".

Новите правила ще бъдат сила за страните, където е установен новият вариант - Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Намибия и Есватини. Пътниците от там ще могат да пътуват за Гърция само по сериозни причини и със специално разрешение. Те трябва да бъдат ваксинирани и да се подложат на три PCR теста, които да дадат отрицателен резултат - един преди пътуването, един при пристигане в Гърция и един по време на десетдневна карантина.

Ще бъде направен анализ на всички положителни проби в Гърция от последните петнайсет дни, за да се установи дали сред тях не се среща вариантът от Ботсвана и ако бъде установен, да бъдат проследени контактите.

Засега сигурните научни данни за новия вариант са малко, но съществуват опасения, че той потенциално би могъл да се предава по-лесно или да заобикаля имунната защита.

Страх от вируса се появи и във Великобритания. Лондон забрани временно от днес на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански държави, а британците, които се завръщат от тези места, ще подлежат на карантина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант, наричан засега B.1.1.529, има т.нар. шипчест протеин (пепломер протеин) - много различен от този на оригиналния коронавирус, на чиято основа са създадени ваксините срещу Ковид-19.