През 2021 г. около 4600 компании на руски собственици са били регистрирани в Черна гора, а между февруари 2022 г., след руската инвазия в Украйна, и началото на юли тази година са открити още 5846, показват данни на Администрацията по приходите и митниците. Анализът на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) на наличните данни посочва, че черногорската държава взема средно малко над 800 евро от всяко новооткрита фирма, съобщи за БТА от Подгорица Антоанета Пунчева.

Приблизително две трети от тези нови компании обаче, или 64 процента, имат само един служител, а 22 процента изобщо нямат служители освен този, който ги е регистрирал. Руските компании са платили общо 4,89 милиона евро на държавата под формата на данъци и осигурителни вноски между февруари миналата година и 4 юли 2023 г. - средно по 837 евро.

Изводът от анализа е, че руснаците не откриват компании, за да печелят пари, а за да си осигурят документи за пребиваване.

"Числата показват, че голяма част от тези компании имат малък брой служители или дори нямат регистрирани служители, което е индикатор, че бизнесът не е основната цел", коментира икономическият експерт Бобан Станич. Той добавя, че създаването на компании вероятно е стратегия за осигуряване на правото на пребиваване, а не законен бизнес интерес.

Малките чуждестранни компании в Черна гора имали навика да не плащат данъци, се посочва в анализа. По този повод Станич акцентира, че е важно властите да правят разлика между различните видове инвестиции, като засилят контрола върху малките фирми и проследяват дали изпълняват задълженията си към държавата.