Най-големите чуждестранни инвеститори в Черна гора за периода януари-май тази година са руски граждани, които са инвестирали 52,5 млн. евро, предаде черногорската агенция МИНА, позовавайки се на данни на Централната банка на Черна гора.

Най-много пари руснаците са вложили в недвижими имоти - 28,9 млн. евро, в компании и банки в Черна гора - 12,3 млн. евро, във вътрешнофирмен дълг, заеми към техни компании в Черна гора - 13,2 млн. евро, според изданието "Вести".

Това потвърждава, че независимо от нарушените дипломатически отношения между Черна гора и Русия, заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия, все още голям брой руски граждани идват в Черна гора заедно с капитали, които инвестират, отбелязва ФЕНА.

Че това е така показва и фактът, че за периода януари-юни тази година Черна гора е издала 21,5 хил. разрешителни за работа на чужденци, от които 7,41 хил. или 34,3 на сто от общия брой са за граждани на Русия.

Инвеститорите от Русия имат много малък отлив на инвестиции от Черна гора, за разлика от други. От инвестираните 52,5 милиона евро през тези пет месеца руски граждани са изтеглили 11 милиона евро от Черна гора, най-вече чрез продажба на недвижими имоти за шест милиона.

Вторите най-ценни инвеститори са граждани и фирми от Сърбия, които са инвестирали 48 млн. евро, от които 26,1 млн. евро в покупка на недвижими имоти, 10,5 млн. евро в заеми за техни компании в Черна гора и 8,2 млн. евро в инвестиции в компании и банки, регистрирани в Черна гора.

През същия период инвеститорите Сърбия са изтеглили от Черна гора 25,3 млн. евро, най-вече чрез продажба на недвижими имоти - 12,4 млн. евро.

На трето място са инвеститорите от Швейцария, които са инвестирали 39 млн. евро в Черна гора в периода януари-май 2023 г.

Те са инвестирали 27,2 млн. евро под формата на заеми за свои фирми, 6,6 млн. евро като преки инвестиции във фирми и банки, а също 5,1 млн. евро в покупка на недвижими имоти.

За същия период инвеститорите от Швейцария са изтеглили от Черна гора 17,7 млн. евро, от които най-много, 10,5 млн. евро, чрез продажби - намаление на дялове в компании и банки, регистрирани в Черна гора.

На четвърто място по размер на преките чуждестранни инвестиции са граждани и фирми от Турция с инвестиции от 32,1 млн. евро. Те са похарчили най-много за закупуване на имоти - 21,6 млн. евро, а след това за кредити за компаниите си в Черна гора - 9 млн. евро, и за инвестиции в компании и банки в размер на 815 хил. евро.

Инвеститорите от Турция са с най-голям отлив на инвестиции от Черна гора - 31,8 милиона евро, така че тяхното влияние в нетния приток на чуждестранни инвестиции е само 300 хиляди.

Турските граждани и фирми са изнесли най-много пари от Черна гора чрез продажба на дялове в компании за 18 млн. евро, както и чрез погасяване на заеми за 12 млн. евро.

Инвестициите от Германия в размер на 28,3 млн. евро поставят страната на пето място в класацията.

Граждани и фирми от тази страна са инвестирали най-много средства в закупуването на недвижими имоти - 18,5 млн. евро, 5,6 млн. евро в местни компании и банки и 4 млн. евро в кредити за техни компании, работещи в Черна гора.

Инвеститорите от Германия са изтеглили 9,7 млн. евро, от които 7,6 млн. евро от местни компании и банки.

Следващите страни в класацията по размер на инвестициите в Черна гора са: Кипър с 24 млн. евро, Обединените арабски емирства с 19,8 млн. евро, Съединените американски щати с 18,9 млн. евро и Австрия с 13,5 млн. евро.

На десето място са инвестициите от Украйна в размер на 9,4 млн., от които 8,6 млн. са инвестирани в покупка на имоти.

В класацията на инвестициите за периода януари-май участват 45 държави или територии, като най-малко пари са дошли от Йордания - 308 хил. евро, Словакия - 315 хил. евро, Монако - 362 хил. евро, Молдова - 365 хил. евро, Малайзия - 400 хил. евро, България - 408 хил. евро.