Наложеният от ЕС, страните от Г-7 и Австралия таван върху цената на петрола е "постигнал целите си", се посочва в доклад на американското финансово министерство, публикуван днес и цитиран от Франс прес и БТА. Темата ще е една от основните на започващата днес среща на Г-7 в японския град Хирошима.

27-те страни на ЕС, Г-7 и Австралия се споразумяха миналия декември за максимална цена от 60 долара за барел суров петрол с руски произход. През февруари беше фиксиран таван на цената за руски петролни продукти, припомня АФП.

"Въпреки първоначалния скептицизъм пазарните участници и геополитическите анализатори сега признаха, че таванът на цените е постигнал двете си цели"- да намали приходите на Русия, запазвайки междувременно стабилността на световния енергиен пазар, според доклада.

Темата за санкциите, наложени на Русия, ще бъде поставена на масата на срещата на Г-7 (Канада, Франция, САЩ, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство).

Приходите на Русия от продажби на петрол са се понижили с 40 на сто през първото тримесечие спрямо първото тримесечие на 2022 година, уточнява ведомството, цитирайки публикуваните от руското финансово ведомство данни.

"Износът на руски петрол е продължил, допринасяйки за стабилността на световния пазар на петрол", но "цената на руския петрол е намаляла значително, което е довело до спад на приходите на Кремъл", се уточнява в доклада.

"Преди войната приходите от петрол са осигурявали от 30 до 35 на сто от общия руски бюджет" спрямо "само 23 на сто от бюджета от началото на 2023 година", обяви финансовото министерство на САЩ. Въпреки това Русия е изнесла между 5-10 на сто суров петрол повече през април 2023 година спрямо март 2022 година.

Според Международната агенция по енергията (МАЕ) износът на руски петрол е достигнал през март най-високото си равнище от три години, но очакваните приходи са с 43 на сто по-ниски, отколкото преди година.

Русия е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), но "изглежда среща известни трудности да намери купувачи за суровия си петрол и петролните продукти", уточнява МАЕ в месечния си доклад.