Руската ядрена агенция "Росатом" съобщи, че е създала съвместно предприятие с дубайската компания "Ди Пи Уърлд" (DP World) за развиване на контейнерните превози в Арктика като част от инициатива, зад която стои лично президентът Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Споразумението с един от най-големите пристанищни оператори в света е знак, че Москва е в състояние да привлича големи международни партньори за реализирането на амбициозни планове, сред които е и т. нар. Северен морски път.

Путин често говори за перспективите на т. нар. Арктически коридор, включително и на форума в Китай миналата седмица по инициативата "Един пояс, един път". Москва всячески се опитва да прехвърли търговията си на изток заради наложените й от Запада санкции.

Северният морски път, чието ползване става възможно заради стопяването на арктическия лед под натиска на климатичните промени, върви от Мурманск, недалеч от руската граница с Норвегия, до Беринговия проток, разделящ Русия и Аляска.

Съвместното дружество "Интернешънъл контейнер лоджистикс" (International Container Logistics) е регистрирано на 20 октомври с капитал от 960 милиона рубли (10,3 милиона долара). "Росатом" притежава 51 на сто от него, а останалите са на "Ди Пи Уърлд".

"Сътрудничеството между двете компании има за цел да развие допълнителен търговски път за контейнерните превози", се посочва в изявление на "Росатом". Засега "Ди Пи Уърлд" не коментира темата.