Началният обем на мерките на Русия срещу въведените от САЩ вносни мита върху стоманата и алуминия ще бъде около 93 милиона долара, съобщи министерство на икономическото развитие на Русия, цитирано от ТАСС.

Общо Русия оценява на почти 540 милиона долара ответните мерки, за чието въвеждане неотдавна оповести министърът на икономическото развитие Максим Орешкин. Според изчисленията на Русия тази сума ще се равнява на щетите от ограниченията за вноса на руски алуминий и стомана в САЩ.

"537,6 милиона е сумата, в чиито граници имаме право да въведем балансиращи мерки. Първоначално тя ще е по-малка - около 93 милиона", се посочва в комюнике на пресслужбата на министерство на икономическото развитие.

Министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин заяви вчера, че Русия ще въведе в най-скоро време допълнителни вносни мита за стоките от САЩ, които имат аналог на руския пазар, в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия

Списъкът с американските стоки, върху които ще бъдат наложени вносните мита, ще бъде готов след няколко дни, допълни руското икономическо министерство вчера.

През март САЩ въведоха вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия. Митата са валидни за всички страни, които внасят стоки в САЩ.

Някои страни, сред които Канада, Мексико и страните от ЕС получиха отсрочка до 1 юни, но след тази дата митата започнаха да се прилагат и за тях. В отговор страните от ЕС решиха да приложат мита от 25 процента срещу някои американски стоки за 2,8 милиарда долара.

Намерението си да вземат ответни мерки обявиха също така Индия, Турция, Мексико и други страни.