Русия намекна в сряда, че не е изоставила идеята за конфискация на активи и бизнес, собственост на Запада в страната.

Във войнствен брифинг за медиите говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова предупреди, че Русия е готова да "действа реципрочно", ако Западът реши да използва замразените държавни активи на Русия - главният, сред които са около 300 милиарда долара валутни резерви на централната банка, предаде Ройтерс.

Използването на средствата "ще се тълкува от нас като незаконна и предизвикателно неприятелска атака, която ни дава право да предприемаме ответни действия за защита на нашите интереси", каза Захарова в сряда.

Висши западни служители, включително върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, предложиха да се конфискуват замразените руски валутни резерви, за да се помогне на възстановяването на Украйна след войната.

Захарова нарече подобен ход на Запада нарушение на международното право.

"Не бива да забравяме и чуждестранните активи на западните страни, бизнеса и гражданите, които се намират на територията на нашата страна", каза тя.

Ако Западът не успее да се придържа към принципите на демокрация, отворена икономика, частна собственост и съдебна независимост, тогава "ние ще признаем това и съответно ще действаме", добави Захарова.

Десетки международни компании, включително петролния гигант BP, френския автомобилен производител Renault и McDonald's, прекратиха дейността си в Русия, откакто Москва започна инвазията си в Украйна и последвалото налагане на строги западни санкции.

През месец май руските законодатели дадоха първоначално одобрение на законопроект, който ще позволи на правителството да национализира активите на западните компании, които са напуснали страната, въпреки че подобен закон още няма.