Русия, ЕС и Украйна са подготвили проект на споразумение за природния газ, който в близко време ще бъде доизпипан. Това съобщи пред журналисти след края на тристранните преговори в Берлин руският министър на енергетиката Александър Новак, предаде ТАСС.

"Подготвихме проект на протокол, детайлен протокол, който е във висша степен на готовност и който в настоящето време се нуждае от съгласуване", каза той.

В близко време трите страни ще излязат с окончателна договореност за природния газ, относно параметрите на транзита на руски газ през Украйна от 1 януари догодина, допълни Новак.

Настоящият договор между двте страни изтича на 31 декември.

Новак каза още, че страните се обсъждали конкретни обеми и срокове на сключване на окончателното споразумение.

Украинският министър на енергетиката Олексий Оржел пък каза, че преговорите са приближили Русия и Украйна към финално решение по газовия контракт, предаде ТАСС.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович тристранните консултации са били много интензивни, предаде ТАСС. Той каза, че на преговорите е достигнато принципно споразумение за транзита на газ, но детайлите трябва все още да се доработят. Европейският представител допълни, че детайлите ще се обсъждат утре в съответните столици. По думите му това са положителни новини за Европа, Русия, Украйна и целия газов пазар.

Брюксел очаква на тристранните консултации да бъде постигнато политическо споразумение за транзита на руски газ след 2019 година, каза наскоро пред журналисти представител на ЕК. Очевидно такова споразумение вече е факт.

Според ръководителя на украинската компания "Оператор ГТС на Украйна" следваща среща между Русия и Украйна за природния газ е планирана на 21 декември. Новак пък спомена за "близко време", но не и за точна дата.

Путин благослови транзита

На годишната си пресконференция вчера президентът Владимир Путин каза, че Русия ще запази транзита на газ до Европа през Украйна, макар че този маршрут ще й струва повече. Основният въпрос е за обема и сроковете на доставките, за които да бъде сключен транзитният договор, допълни той.

Това е удобен маршрут. (. . .) Украинският маршрут до Европа е по-дълъг от маршрута през Балтийско море. Той е по-дълъг и по-скъп за нас, но все пак е добър, разработен маршрут до Централна и Южна Европа, каза президентът.

Мисля, че ще постигнем споразумение с Украйна за газа, отбеляза руският президент.

Ще стига ли руски газ до България през Украйна, както досега

От 1 януари 2020 г. руският газ ще идва в България от Турция, по "Турски поток", а не от Румъния, през Украйна. Това стана ясно от неотдавнашно съобщение на българския газов оператор "Булгартрансгаз". Такава доставка излиза и по-евтино.

България промени входната точка след междусистемно свързване на действащата точка на трансгранична връзка с Турция с пункт за доставка Странджа/ Малкочлар. Министър Теменужка Петкова обясни вчера, че "румънските колеги увеличиха значително цената на транзита през Румъния, като се мотивират с инвестиции, които са направили в рехабилитация на инфраструктурата".