Русия и Украйна се договориха за транзита на газ към Европа

Двете страни преговарят с посредничеството на ЕС и съвсем скоро ще излязат с окончателно споразумение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А още по евтино щеше да е през Варна, но тръбите щяха да са руски и нищо нямаше да зависи от нас.

Защо такова заглавие бе хора? Още нищо не е договорено, както пише в статията.

Договорено е, не е подписано

Путин клекна. Моли се на Украйна за да си продава газта иначе кочината ще фалира..ха.ха.ха Патоците не са готови..ха.ха

Коато има газ- пичели! Който няма- плаща! Откъде, през къде...... това са приказки за пред банята!

Ако искат да продават суровини (а те друго не могат, понеже не произвеждат), руските наглеци ще се научат да плащат транзитни такси! Докато бяха окупирали Украйна можеха да гинексплоатират, но времената одавна отминаха!

Транзитните потоци за износ на самата Русия също изискват диверсификация. Трасето през Украйна ще остане, защото е една от опциите при политическа нестабилност в други региони. Но то няма повече да е единствено, защото вече ще има алтернативи. Така се прекъсва възможността иноконтиненталният натрапник (американците на Байдън) да изнудват и двете страни в търговията, повишавайки напрежението. Изнудвачът ще се оттегли, знаейки, че има алтернативни трасета и никой няма да му пуска гювеч.

Путин никога не е имал намерение да спира газа през Украйна ,никой не е луд да спре работеща с години газова магистрала ,просто използва ситуацията да се подсигури с още две магистрали ,както всяка голяма фирма отваря повече магазини ,със рестрикциите за въглищните централи рано или късно ще трябва да минат на газ и тогава може би няма да стигат и четирите сегашни потока ,всички останали приказки за втечнен газ,за катарски,кипърски и азерски са бошлаф ,азерския от Шах Дениз е на привършване и тръбата ще се пълни в бъдеще от руски газ .

Ще ви се та вас путинските тролове Гозпутонпром да продължава да бъде монополист и да изнудва с видоки цени и спиране на газа.Но!Има евтини алтернативи на руския газ.И не ставай смешен със лъжливите си внушения,ме Шах Дениз бил на привършване и кипърски,ирански или американски газ не могат да бъдат доставени на българският и на европейският пазар.

Стига лъга ве, ако не лъжеш, почваш да си фантазираш.

Не знаех, че има газ в Кипър. Що за глупост?

Към защитниците на Украйна. Прочетете какво ви казва Йотингер, бе, умници! Според него Украйна два пъти за последните 10 години краде европейски газ и затова Европа, включително България, стои на студено.

.

Фашистката шайка на Вова губи позиции на всякде

Гениалността на Путин предполага абсолютната му непогрешимост. И безкрайна мазна адмирация от тъпокухите русопсета. И какво стана? Независима от Русия и вървяща по свой път Украйна ще я бъде Затворен Крим - руска окупация и част от Донбас (живуркащи от руски оодаяния) засега са откъснати от Украйна Засефа.... Защото и Путин не е вечен

ЗА Кърджали и Лудогориета така говорят в Турция - откъснати от Майката-Родина. А па Родопите са "незаконно окупирани", нали бе трол плешив?

.

Да, но един известен турчин каза, че сега България ще я изкупят, така ще я завладеят.

Пути ще приключи Русия, както Горбачов приключи СССР. По същия начин Горбачов го превъзнасяха колко е велик от угодническата му администрация. Да си 20 годиини на власт е достатъчно да се откъснеш от реалния свят и да се помислиш за Бог, а мазните боклуци около теб да те величаят колко си непогрешим и умен

И какво сега? Маршрут има, той е удобен и разработен, но газ по него няма кой да прекарва?! Няма желаещи. Нашите европейски "партньори" от Румъния искат да таковат дявола във въздуха и да ни дерат с двойни такси. Гърците и те не щат да чуят да руска газ по стария газопровод "Дружба". Германия си има Норд стрийм. Кой ще транзитира през поКрайната? Онзи американски холерик и дрогираният му син, шеф и собственик на Бурисима? Кой?

Ако не бяхме такива дупедавци и да спрем Южен поток, сега ние щяхме да определяме цената на транзита на руския газ за ЕС! Но управляващите ни са продажна пасмина - до вчера бяхме Задунайска губерния на СССР, а днес сме послушните пудели на САЩ!

Ако Васил Кунчев беше с мратонки, а не с навуща... Ако имаше и автоматичен пистолет с 18 куршума в пълнителя... Ако... Герберастията е проклятието на България. Обречени сме.

++++++++++ от мен!

Те украинците били осъдили Русия на арбитраж за 3млр.$. И Путин е казал добре, ще Ви го пишем като 25% отстъпка. Проблема е обаче в Украйна, щото там едни мафиотски фирми го купуват от Нафтогаз и забравят да го платят. Ако намалее и транзита, и пак някоя зима може да очакваме революция.

ЕС, слушайки САЩ доста я бяха объркали, но сега явно се чукнаха по простите си кратуни, че Европа няма от къде да достави газ, освен от Русия. Ако руснаците не се бяха съгласили и на 1.1.2020 бяха врътнали кранчето през Украйна, найстина щеше да е голяма работа. Другите приказки за газ от Азърбайджан, Египет, Израел, Катар, САЩ /втечнен / и т.н. не са проста работа. САЩ им е лесно, мразят Русия и дразнят ли дразнят и дават акъли, че Русия била заплаха за Европа и европейците се връзват на акъла им. Евопейците като разбраха, че работата става дебела, е дано я оправят и да няма сътресения в икономика на много страни.

15 години слушам как Русия щяла да заобикаля непослушна Украйна. А клекна за 15 секунди като им щракнаха с пръсти. Като магистралки.

Какво стана с терминалите за втечнен газ в Латвия?! Нали през тях украинците щяха да внасят американски газ ;-))

Най-големият провал на Путин за всички времена е неудачната му политика относно България.

Братушки, не ви щем вече ни меда, ни жилото, както го е казал класикът.

Меда им ще го купуваме, но през Турски поток!

Нищо не ни трябва от вас.

А бе знаем , че искаш турското рязано жило.ха.ха.ха

Е то това ви остана в безсилието, да ни плашите с турците. Следващия път турците като ви убият още един посланик и като ви свалят още самолети да знаете, че ние сме ви виновни.

Явно 500 години ти е харесвало да седиш на него! Упссссс....!

А така, ще си стоим на тъмно и студено . Че прайм чавета, бате.

На колене пред велика Украина! Само САЩ! ахааххаха

Ще сме свидетели на голям цирк! Цената на реския газ през Северен поток 1 и 2 и цената през Украйна ще са различни! Цената през потоците ще е значително по-ниска от украинската тръба защото там ще има транзитна украинска такса! Кой би купувал скъпа газ?! Ами никой! Дори и нашите се преориентират да купуват газ през Турски поток, защото уж румънците вдигнали транзитните такси!! Ха ха ха!! Когато никой не купува скъпия газ през Украйна, няма да има и транзитни такси за Украйна!

SirBob

Най-после едно разумно изказване. А не дежурните тролски глупости как Русия притискала Украйна, и т.н.

Проста икономическа логика е, че когато ти предлагат една и съща стока (руски газ) в три магазина (Северен поток 1 и 2, Турски поток и Украйна) от кого ще купуваш?! Ами от там където е най евтино! До сега руската газ преминаваше само през Украйна а сега има и Германия и Турция...!

Моголоидната Вива на крак при господин Зеленски да му се моли за транзит.

Путин клектна.

поредният грабеж на българина, се питам тази територия изобщо има ли глобална концепция за развитие, за поне 50 г напред? "една шепа земица", както беше писал поета, а с гигантска грандоманщина, останала от времето се се се ре! кви са тия хиляди километри тръби + 2 атома + дузина тецове + вецове ... мецове ... слъчви енергии... абе тя тая педя земя ще се пръсне от енергия ... щото няма да има кой да я потреби тая енергия - то няма заводи, които да изсмучат тая енергия ... спрете се с тази грандоманщина, зад която - няма нищо реално !

Ако искаш развитие - всичкото комуниз в Затвора като начало!

Има една стара приказка, че ако СССР беше в Сахара, щяха да внасят пясък. Защо Россия строи патоци наляво и надясно - защото скоро ще трябва да внася газ! :)))))))

Руснаците пощадиха централна и източна Европа,докато укрите се помъчиха да крадат газ от "незнаен"доставчик(без договор),докато си напълнят хранилищата,което си е подло

Северно море е 100 метра дълбоко. Черно море е 2 километра дълбоко. А сега ми разправяйте - как се правят патоци!

грета за газа, той също сериозно замърсява, а в същото време е и под налягане, което го прави хубава бомбичка ...

Това за кражбите само в простите глави на Позитановци може да се роди.

Баце още ли бави тръбата? Ахахахахахах. "Той големия брат винаги прощава...." буахахахахаххаха

тази Тръба на нас не ни трябва. Има си връзка с гърция, има си и стара тръба през украйна за чий муй беше този нов тръболяк, за чий ?!?

Ами, щото през Турция е по-евтино, бе, умник! Не четеш ли?

чисто физически - за какво беше нужна тази тръба?

2019-12-20 09:33:40 1234 (нерегистриран) Ами, щото през Турция е по-евтино, бе, умник! Не четеш ли? ----- да слушам глупости! парите, дето ще ги вкараш в този тръболак, за колко години газ щяха да ти стигнат за доставка през сегашната "скъпа" тръба?! кон за кокшка , ей тва е цялата работа!

За да доставяме на Сърбия и Унгария от Турция. Евентуално Австрия.

Недочел си, ама спориш. Южен поток не предвиждаше газ за България, а само транзит. Трай си там. Сравняваме цената през укринскомолдовсо-румънския поток и турския. Това за оня, дето не искал да слуша глупости.

Защото през Черно море не се правят инвестиции, мамалигарите сами си режат клона, на който седят.

Ако целта на тези потоци е била само да плашат Украйна Защо дадохме 2 милиарда Защото сме идиоти или предатели

Защо дадохме 2 милиарда ---- от 75 години чрез всевъзможни трансмутации на власт са кремълски дс-агенти

с тези имагинерни агенти ще си миете ръцете още 100 години - докато изчезне тая държава. Добре че сте си измислили нещо, с което да оправдавате собственото си роболепие и некадърност! От там все и агенти, комунисти и червени знамена ви се привиждат.

чакай бе, нали Европа така поиска - Русия да запази транзита през Украйна ахахахахахахаха

Ама ние защо плащаме на руската мафия Това е въпроса

Защото такива сме си ги избрали, БЕ! Не ти е виновна руската мафия! Виновни са ти управниците последните 30 години, тоест ти сам си си виновен.

SirBob

Целта очевидно не е да се плаши Украйна, тази държава не е фактор на геополитическата сцена. Турски /бивш Южен/ поток е проект за снабдяване на Австрия и Италия с руски газ през Турция. Толкова просто е.

Защото сред нашите комуняки е пълно с крадци и предатели! Естествено, че тези патоци са да притискат Украйна и нямат никакъв икономически смисъл! Това отдавна го казаха, някои дето са се интересували.

Като нямат икономически смисъл защо транзита от Турски поток е по-евтин за нас от през Румъния?

За зла участ на руските тролове Пути няма да идва в България за да открива нещо. Пък и ако дойдеше го чакаше сериозна порции освирквания и развалени домати.

не иска и да го вижда ... то и руснаците отдавна си гледат часовника....

Направо ни утепахте с тоя газ. Квото и да пусна се за газта се приказва- пускам телевизията- репортаж от някво диво турско село в Анадола, дервишите си топлят чая с кози фъшкии и чакат руската газ. А истината е че където и да съм бил тука у нас никой не се топли на газ - или са на климатик на ток или на парно с пилети или на дърва и въгрища. Тия дето са по-напред с материала са на термопомпа Обаче всеки ден едно и също- газта та газта

пълни глупости

Събуди се, никой не се топлел на газ в БГ... в коя махала живееш?

"От 1 януари 2020 г. руският газ ще идва в България от Турция, по "Турски поток", а не от Румъния, през Украйна. Това стана ясно от неотдавнашно съобщение на българския газов оператор "Булгартрансгаз". Такава доставка излиза и по-евтино." To излиза в момента, но кога ще се избият инвестициите за "турски поток" - старите тръби през България поне си избили капиталовложенията... - услужливо не се набляга...

Сега тиквеняци продажни, разбрахте ли, защо не ни трябваше Южен Поток. Щото щяхме да го построим и да седи празен! Затуй не беше за сметка на Путин, а за наша, защото Путин никога не е имал намерение да го пълни, а само да натиска украинците.

Зъл кух, нима твърдиш, че Турски поток ще остане празен?

Няма да остане празен, но ще се задоволят само с доставките за Турция, а те не са достатъчни да направи газопровода икономически ефективен. Наливане на огромни руски за тщеславието на Путин.

Затуй не беше за сметка на Путин, а за наша, защото Путин никога не е имал намерение да го пълни, а само да натиска украинците. ----- някой беше писал за "прецакване"! Ами ето в това е прецакването - самата тръба! А си има стара тръбичка през украйна, скючваш си нов договор за н-години и край .... а сега - кредити, тръби, копане ...що? "за да сме в играта" ... лапай хурката сега!

Явно си пеленаче, та не знаеш, че 2008 г. бяхме 14 дни без газ по тръбата от Украйна, щото тя крадеше от транзита и не го плащаше. Те затова бе замислен ЮП.

Защо лъжеш, бе, Чук?

Такива разсъждения показват,4етози който ги прави е много смотан и спада към онези 80 процента.

Задавт се американские санкции за северен поток - 2 и за Турски поток. Най-вероятно тези потоци ще бъдат доста сериозно забавени, ако не и спряни и няма да доставят газ през 2020 както им се искаше. Доста сериозни санкции за всички фирми, които участват в строежа на потоците. Затова късия дава заден. Както винаги е правил и се е огъвал и пак нищо няма да постигне. Но междувременно неговите пиари ще го обявят за гениален прорицател и победител.

Боли ли те, че любимите ти кравари за да се справят с конкуренцията прибягват до санкции, че даже до военния си бюджет за 2020 за да се справят с конкуренцията, решавайки кое е добро за Европа и кое не, незачитайки нейното собствено мнение? Демокрация, а? Пзарна икономика? Жалка картинка!

Еми целия свят е техен защо да не го правят, особено за да си направят кефа да натрият нослето на късото императорче в Москва. Скоро наногения ще рапортува за новия си гениален успех да спре газопроводите.

Последният абзац е най-съществен. Газът за България през Турция е по-евтин от този през Украйна и Молдова. Защо тогава толкова плюем "Турски поток"? Иначе е ясно - ЕС е нашокал репата на Украйна и тя ще се откаже от всякакви претенции към Газпром, за да не стоят на хладно Германия и Австрия.

Едни плюят Търски поток защото искат демократична американска газ, други плюят по него защото можехме да имаме Южен поток вместо него. Храчене да става - а и това е единственото, в което ставаме.

Има малка разлика между Южен и Турски. Южен не предвиждаше газ за България, а самко транзит. Ползите от Южен бяха повече стратегически, от колкото икономически.

Русия и Украйна ще се разберат и ще имат взаимна изгода. ОТНОВО!. А прецаканите сме ние. ОТНОВО!

си прецакан, спрямо сегашното положение ?

спрямо сегашното положение ще си прецакан утре, а днес си прецакан спрямо предишното си положение и възможностите, които си имал, но си пропуснал в угода на чужди интереси.

може да си прецакан е, че хвърляш отново едни пари на вятъра за желязо, което може и да не ти трябва... затова никога "не се купува машина за домашен хляб", ако можеш всеки ден да отидеш до магазина и да си купиш! просто не е оправдано...

А укрите нали не щат нищо руско ? Що сега ще транзитират руска газ ??

Първо бяха заплахи, сега вече го удариха на молба

ми не, руснаците искат договор за максимум една година, а укрите за 10 !

Що не провериш че отказваха да има транзит на руски газ... Путин развява бели гащи ..ха.ха и стана за смях не само в Украйна

Путин има какво да продава и има много на кой да го продаде. Украйна няма нищо, има една празна тръба, дето чака руснаците да я напълнят щото иначе отиват небитието. Ще се разберат и ще имат взаимна изгода. Прецаканите сме ние.

Първо бяха заплахите Сега вече има учтива молба и лека усмивка

Е кво да я правят тая празна тръба без руснаците, освен да пърдят в нея - ама покрай тоя глад дето си докараха укрите и това е невъзможно...

Не питайте какво прави там

САМЫЙ ВЕЖЛИВЫЙ ИЗ ЛЮгЕЙ се е скрил. разправяше че щели да изнудват украинците а стана обратното..ха.ха молят Украйна да продължи договора..ха.ха

ника пишеш ве ?

откакто се разделихте постояно се пюете

Не беше чудо Накрая си седнаха на задниците гордите руснаци и одупиха белите гащи Вместо бяло знаме

Много е лошо Русия да ти е съюзник. Разбраха го и сърбите, които го извадиха като дефиниция. Със съюзник Русия враг не ти трябва. Това сме го разбрали ние, Русия ни е предавал поне 5 пъти в историята, за да ни направи от най-русофилската 100% страна в германски съюзник. Историята се повтаря отново, Путин понеже е елементарно ченгенце не е чел история за неговия предшественик император Николай 2-ри който също предаде България и не спази Петербургския договор за съюз срещу Румъния, а я насъска да ни нападне в гръб, като преди това насъска всичките ни съседи да го сторят през Балканските войни. Сега се надяват с примитивна комплексарска радост Ердоган да ни нападнел. Нещастин душици. Ще си го получат както си го получи императора им тогава.

дребния злобар от Кремъл що не спря газта през Украйна(договора изтича този месец)..ха.ха.ха щото не са готови патоците ..ха.ха и денги нет..ха.ха

Само крадат за строителната мафия тези патоци

Значи всичко, което дрънкаше Путин за южен поток, северен поток и балкански поток си е било жива измама и крадене на средства Жалко за Русия, че вдигна бели гащи толкова бързо и безславно

какво да ти сложа - + или - ? реално погледното - путя нищо не губи, даже може да се каже, че повече печели, защо лека-полека виждам, че магнитното поле на онова голямо петно на карката, привлича онова малко петно до нея , а от друга страна - напряга тези дето не ги счита за нищо и дето му се репчеха по йжната дъга, че може да останат хептен на сухо ... бих определил обективно ситуацията като 55/45 за путя

За руснаците България и Украйна са просто 2 транзитни държави, които трябва да бъдат под контрол. Само защо ЕС не присъства и на българо-руските преговори, за да не ни извиват ръцете “братушките”? Само ние в цяла Европа не си предоговорихме ощетяващите условия с Газпром.

пак ли някой друг трябва да те води за ръчичка и да ти бърше задника? Европата ли да мисли за твоето благополучие или ти сам е редно да си защитаваш интересите? Надупеният си остава надупен - с времето се сменят само тези зад него, дето го "оправят"

Ами за съжаление аз не съм премиер и в парламента са само рублофилски, продажни партии, които живеят от корупционните потоци.

Първо: Да ви се изакам в празните русофилско путинофилски тикви, дето лъжехте, че транзитът спира и Украйна се разпада Второ: дето лъжехте, че Борисов и негивото хъбче били тъпня Трето: лъжехте, че Путин бил велик Но лъженето ви е в кръвта, путински мангало кучета

Мурзилките-безродничка до вчера обясняваха как нов договор няма да има. Добре, че никой не ги бръсне.

Всеки знае, че в Русия всичко е пунта-Мара Измама и пропаганда

Защо Русия капитулира толкова бързо Явни санкциите работят добре и икономическото положение се влошава бързо Това е добре за всички българи

Катапултирал си ти!!! Явно не следиш ;олитиката на Русия а си обзет от злоба като самите Украинци в началото.

Ако бяхме построили Южен поток щяхме да бъдем наистина на газовата карта на Европа. Сега сме една кръгла нула като чутурите на тези, които провалиха строителството му по заповед на САЩ.

Някой съмнявал ли се е че споразумение ще има?

кремълско зелено човече - даже го предричах!