Русия очаква строителството на втория клон на газопровода "Северен поток 2" да бъде завършено в рамките на един и половина до два месеца. Това заяви държавният глава Владимир Путин в речта син на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМИФ), предава РИА Новости. Руският президент съобщи още, че компанията "Газпром нефт" е готова да започне да запълва газопровода.

Проектът за "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия, припомня агенция "Фокус". САЩ се противопоставят на проекта активно. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компании, участващи в него. Полагането на тръбите беше възобновено година по-късно.

Москва многократно призовава да се спре политизирането на ситуацията, припомняйки, че газопроводът е от полза не само за Русия, но и за Европейския съюз. Берлин винаги се е застъпвал за завършването му и отхвърля едностранните екстериториални санкции на Вашингтон.

По време на речта си Путин заяви още, че икономиката на Русия и заетостта в страната са близо до достигане на предпандемичните си нива. Путин подчерта, че руската икономика, зависима от суровините се подобрява след 3-процентовото свиване през 2020 година, което бе най-рязкото от 11 години насам.

Анализаторите обаче предупреждават, че възстановяването ще загуби инерция заради липсата на структурни реформи и инвестиции, допълва БТА.

Путин каза, също така, че е мит, че Русия не е обезпокоена от изменението на климата. Той защити използването на природния газ, който според него е по-екологичен и трябва да се използва по време на прехода към по-чиста енергия.