За мен е удоволствие да домакинствам и да открия първата среща между български стартиращи компании и германския бизнес. Това каза президентът Румен Радев, по време на откриването на срещата на български стартиращи фирми с представители на водещи немски компании с бизнес в България.

"Идеята се роди след разговор с посланика на Германия Кристоф Айххорн. Показателно за нашето сътрудничество е че за втори пореден ден организираме събитие с германски предприятия", добави Радев.

Президентът уточни, че Германия е наш външен партньор. "Германският бизнес носи положителни модели на бизнес практики за повишаване на икономическия растеж. Германия има екоситема на Стартирали предприятия, която ражда такива предприятия, които стават световно известни. В България също имаме екосистема за стартиращи предприятия", каза още той.

По думите му София е в топ 10 на столиците за стартиращ бизнес."

В София най-успешно се реализират предприятията в цяла Югоизточна Европа. 15 000 са изградените нови места. Можем да способстваме тези елементи да ни свързват още повече", посочи държавният глава.

"Нашата все още крехка екосистема може да се свърже с по-големите. Тук е важна ролята и на държавата и на институциите да способства в тези връзки и да започнете да се разраствате.Всяка една положителна стъпка за стартиращите предприятия увлича много млади хора да се реализират в България", допълни още Румен Радев.

Президентът Румен Радев започна събитието с една минута мълчание в памет на актрисата Стоянка Мутафова.