"Росатом" е готова да построи АЕЦ "Белене", но само ако бъдат приети нейните условия от София. Освен това ще има поставени изисквания "гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта". Това казва шефът на руската атомна корпорация Алексей Лихачев, цитиран от руския сайт "Политексперт".

Медията припомня, че премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който бе в България на 4 март е обещал да реализира проекта за втора атомна централа в България, ако такова искане постъпи от българското правителство.

Москва има печален опит в сътрудничеството си със София по този проект, след като през 2006 година спечели търг за изграждането на АЕЦ "Белене", но проекта бе замразен през 2009 година, казва Антон Хлопков, директор на Центъра по енергетика и безопасност.

Той е уверен, че да построят днес АЕЦ за определените от България 10 милиарда евро могат само Русия и Китай. Но тъй като документацията и произведените реактори са руски, то "Росатом" има много по-сериозен шанс да получи поръчката.

"Русия има право на строга стратегия по отношение на българските партньори. Политическите рискове трябва да подлежат на сериозни санкции, за да се премахнат проблемите на руската страна", каза още Хоплов.