„Росатом“: Ще поставим строги изисквания на България за АЕЦ „Белене“

Москва има негативен опит от сътрудничеството си със София по този проект и сега ще иска да наложи своите условия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На срещата с Борисов Медведев е казал, че си търси някакви 600 милиона евро зачезнали покрай Южен Поток! Това не стана ли по Орехово време ?! Дупе да им е яко на комундетата - Москва не вярва на сълзи !

Не стига че гъзът им гладен Ами Тръгнали и условия да ни поставят Я чиба!

Затова беше спряна преди доста години! Сега какво се е променило? Може би ситното кремльовско наци е отменило земетресенията?! С декрет?!

аз съм за АЕЦ Белене и з авиация, но трябва да сме силни и в разбирането си и в уменията си да се договаряме, ултиматиния тон на руснаците не ми харесва, нито пк на американците

абе и аз съм за АЕЦ-а, ама текущите оферти лъхат на гнилоч и корупция повече отколкото на мирен атом. Друг е въпросът, че по предоставените сметки цената няма да е много конкуретноспособна на външните пазари, а вътрешен такъв на практика няма. На сайта на ЕСО се вижда, че спрямо миналата година увеличението на произведената енергия е над 6%, докато потреблението (вътрешно) е нарастнало с 0,8% !! Един реактор на Белене да пуснат това е увеличение с 20% на производството, защото в момента то е 4500-5500 мегавата. Това се гарантира само от Козлодуй и 3-те Марици. Освен това има ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, които може да се ползват и, които НЕ СА резерв. Резерва е отделно колкото Белене и малко.

8 самолета за около 2 милиарда или 10 милиарда за два реактора , кое е по важно за националната сигурност, едните ни одрусват със самолети другите , ни се правят и те на велики. А ние с екараме когато и едните и другите разговарят с нас от позицията на силния

тиквата трябва да бъде съден а не сега да се лигави пред руснаците.

на Азиатски Рашистан винаги е била - всичко за нас, нищо за вас - справка Лукойл...

Значи АЕЦ Белене може и да не бъде построена, защото Теменужка Петкова каза, че "без участието на руснаците централата не може да бъде построена". Най-вероятно изискванията ще бъдат много сурови и ще минават през избор ЕС или Русия.

Голям мерак да си избият комплексите на нашата бедна държавица. Я да скочат на немци или англичани или поне брюксел...

Непременно трябва да се увеличат парите за Белене. Някои наши български приятели са свършили парите.

Най строги изисквания трябва да се поставят към България! Задунайската губерния какво си мисли че и е позволено? Едни 3 МИЛИАРДА плати без дори да преразгледа решението на съда и си мисли, че се е отървала от нас! ПЛАТИТ И МОЛЧАТ!!!!!

Много пари още ще бъдат откраднати от Гьола....

За мощност колкото е един реактор на АЕЦ са нужни около 800 000 декара площ за ,,огледала". За нужните, реално разбира се, а не без тези които сега не смеят да си включат и една крушка, ще са нужни над 16 реактора, което изисква почти 13 милиона декара земя. А когато се изключат термичните централи ще трябва три пъти повече земя, т.е. около 40 милиона декара. Но ние нямаме толкова! А трябва и да се яде. При това с ,,огледалата" на фотоволтаиците няма да имаме доставка на ел.енергия през нощта... Толкова за възобновяемите енергийни източници... Няма по-големи глупаци от българските русофоби докарали държавицата ни до състоянието през 1944 г, когато електроенергия е имало само в някои квартали на три от градовете - пак ни върнаха до свещите и кандилото!

Има различни начини да се акумулира дневната енергия-например чрез ПАВЕЦ! А какво стана с ПАВЦ Чаира? Защо не работи? Хидроинжинера от Дръндар защо не е в затвора?

Всеки българин ( старец, дете, ром ) да приготвя по 3000 евро за пращане към москва за АЕЦ белене. На който не му харесва - да заминава за Германия. тук ще става руско.

Тези 3000 евро не са за Москва, а за рушвет на българските ,,институции" разиграващи конкурса, Обществената поръчка...

Всички електроцентрали имат и положителни, и отрицателни черти и влияния върху природата. Обаче е все по трудно да се обясни на тъпанарите, че бъдещето е в елекроенергията, защото ако станат електромобилите масови трябват електроцентрали , освен това изгарянето на дърва води до замърсяване- тогава помагат ел уреди ( калорифери климатици и др.) . Ще кажат повечето да построим соларни- ха в Добруджа или Тракия където е слънчево и да внасяме пшеница и зеленчуци от чужбина, плюс това през нощта ток от луната не става, остават екологичните ВЕЦ, но за тях трябват пълноводни реки , каквито нямаме!!! Тогава за една държава , която няма петрол, газ, злато и диаманти и остават малко неща за повече БВП и производството на евтина електроенергия е едно от тях , е коя е най евтината това е от АЕЦ!!! Ще кажете от туризма да събираме пари, е как от акохолен туризъм и от бетонирани плажове и зимни курорти без писти няма печалба- освен за шепа мутри!!!!!

Другите са тъпанари. ти си хубав.

Време ни е да теглом майната на Русия!!!

На вас аборигените електроенергия не ви трябва. Затова е редно да си стоите в кочината и да не пречите на цивилизованите българи. И това е нормално защото вие сте по-малко и от 0,001%. Вас маргиналите няма кой да ви слуша! За 30 години тотално се провалихте!

а вие за 45 фалирахте 3 пъти. Това като за начало.

им броиш само 45... че то ако се събират 4-5 години досега общо без червената чума пак добре...

Какво още стоите в тази държава бе хора. Вече и в Африка е по лесно да се живее от Бг. Все още имате възможност бягайте

Ако не построим АЕЦ Белене ще си купуваме руска енергия от АЕЦ Акую, която е изцяло руска собственост. Руснаците няма губещ вариант в случая и ще си ни гласят както си искат. Сами се докарахме до това положение.

А ако построим Белене, ще плащаме по милиард евро годишно на руснаците лихви. Демек ще си купят България. Населението не им трябва. Да си ходи.

Според мен освен руснаците никой друг няма да подаде оферта на тръжната процедура. И руснаците ще са единствен кандидат.

Само да ви споделя , че голяма част от евтиния ток от АЕЦ отива за износ ,а скъпия зелен за вътрешна консумация ! Това е една голяма игра!

Че кой ще купи енергия по 200 евро мегаватчас? Просто няма кой друг да даде тези пари освен Ганчо. По същата причина и американците не изнасят енергия от Мариците.

akud

da ще изиска 100 % приходите да са за кремъл :)

PEYTSCH

Яснооо...Искат реферебдум по кримски...

що не хванеш от трите фази най-дългата! Ах да а! Вие герберите не признавате референдуми които не са във ваша полза. Можете да манипулирате само избори.

референдум вече имаше и росатом го спечелиха, но с общо 20% заради което е без значение, от тогава нищо не се е променило, нов аец няма да има

PEYTSCH

Значи няма да го строи Росатом. Китай няма такива „строги изисквания“ и не търси излаз на Проливите...

Главния конструктор са руснаците. Реакторите са руски. Проектът е руски. Без благословията на руснаците китайците не могат да завият един болт. И руснаците го знаят и китайците го знаят. Само Ганчо не е на ясно.

PEYTSCH

Китайците плащат - руснаците гайки завиват,

Не е невъзможно но китайците едва ли ще се навият на този вариант. Това е най - изгодният вариант за руснаците. Вземи парите и бягай. Но и китайците не са абдали.

Пак някой подкупен продажник ще подпише договор с руснаците. За наше щастие АЕЦ няма да могат да псотроят, но ще гушнат още някол;ко милиарда от овчедушните българи.

Енергийното бъдеще на България зависи от Русия. Освен руски газ друг няма от де да получим. Ако не дадем АЕЦ Белене на руснаците оставаме без електроенергия. Руснаците го знаят и ние го знаем. За това свалихме гащите и отворихме бузките. И тепърва ще ги разтваряме все повече и повече. Москва вече не вярва на сълзи.

Справка-ПОЛША, ГЪРЦИЯ.......! А ти твоя ГАЗ като искаш го давай на руснаците.

Поредната руска лъжа. Червен картон и марш към Азия варяги недоклатени.

Наличието на руски проекти на практика обезсмисля наливането на излишни пари в отбрана. Кой нормален инвеститор ще гърми по своите съоръжения. Ще се снишим за пореден път както през Втората световна ако стане патаклама и който спечели ще ни окупира. Така или иначе от нас нищо не зависи, а с десет самолета и да се изребчиме, само ще раздразним лъва. Това също е противодействие и срещу лакомията на комшиите, които се облизват под мустак за територии, защото каквото и да правим, решат ли ще ни лапнат. От НАТО и ЕС само ще пишат декларации, че осъждат нещо си и до там.

Няма инвеститор. Няма и интерес. А българскиат данъкопларец, платил досегашния масраф, така и не видя смислена калкулация от ПРО-лобито. => Отписвай, продавай това което може, останалото на релси и мантинели. Не може да правим такива проекти като БелеНе само заради мераците на пишман мениджери.

На бъдещите поколения ще им е нужна електроенергия. Сегашното поколение ползва енергия произведена от построеното от комунистите.

На бъдещите поколения им трябва образование и култура - неща, който са в голям дефицит и днес. От остаряла, скъпа и съмнителна откъм сигурност и стандарти руска технология нито имаме нужда сега, и едва ли и в бъдеще. Някой вече е написал по-долу за ръста на "зелената ел." и съответно спада на разходите по нея. При следващ спад и минаването на "зелената ел." в графа "commodity" следва и ЗАДЪЛЖИТЛНА директива на ЕУ за нейното производство и достъп към нея. С 2-ри руски самовар на този фон ... не, мерси, няма нужда от поредна гротеска сътворена от "разбирачи".

Огромен дефицит на образование. Ако не беше толкова невеж нямаше да напишеш тези глупости.

Значи не виждаш дефицит у нас и сега откъм образование, но виждаш/знаеш, че на бъдещите поколения ще им трябва ток от ядрени чайници!? Тия ушанки, дето ги носите, верно са ви сварили мозъците.

За какво ни е АЕЦ. Не е ли по-добре тия 10 милиарда да ги усвоим под формата на саниране, някой друг километър магистрала, малко джобни пари за партийни членове... и те свършиха. А с АЕЦ ще има да се чудим ще се продава ли ток или няма да се продава. Ако е за сериозен строеж пада голямо мислене. Ако е да се тегли 10-11 цифрен заем и да се опука за съмнителни глупости, там няма какво да се мисли.

АЕЦ Белене ни е необходима за да имаме електроенергия. И не само за това. Няма да си правя трудът да ти обяснявам защото си неук и невеж и няма да ме разбереш.

Ото, ти май не схвана иронията на колегата, ама нейсе:)

Стъпките за изход от положението. 1. Колко голяма допълнителна електро-генерираща мощност е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план. 1.1. До 200 МВт 1.2. До 500 МВт 1.3. До 1000 МВт 1.4. До 2000 МВт 1.5. Над 2000 МВт 2. Какъв тип централа ще се строи. 2.1. ТЕЦ 2.2. ТФЕЦ /ко-генерация/ 2.3. АЕЦ 2.4. др. 3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор. 3.1. Забавител и топлоносител обикновена вода под налягане 3.2. Забавител и топлоносител кипяща вода 3.3. Забавител графит и топлоносител газ 3.4. Забавител графит и топлоносител обикновена вода 3.5. Забавител тежка вода 3.5.1. Забавител и топлоносител тежка вода 3.5.2. Забавител тежка вода и топлоносител обикновена вода 3.5.3. Забавител тежка вода и топлоносител газ 3.6. Реактори с бързи неутрони 4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА „АЕЦ БЕЛЕНЕ”.

"Шоуто" АЕЦ Белене много скоро ще остане в историята. До изборите има два месеца и ако стане напечено на жълтите павета, спектакъла с централата ще бъде погребан, този път завинаги.

Schilo

Позицията показва едно- на Русия не и пука. И правилно, както с енергийните проекти, така и с избора на нов самолет за армията доказахме, че сме некоректен партньор. Вярно, че само ние го духаме, ама това са фактите.

Теб те знаем, че ти пука за русия, а не за българия.

Сегашната ситуация показва следното: Руският Лукойл купи Нефтохим. В България се представят за частен бизнес и плащат същия данък печалба като всеки ЕТ който продава мед на пазара. Българската армия с ПВО поделения охранява Руската рафинерия като стратегически обект (ако гръмне заминава Бургас). За поделенията, заплати и поддръжка оръжия плаща Българинът. Горивата си остават с акциз.. Русия пък насочва ракети към нас и завода щот сме били в НАТО ... Аналогът с АЕЦ си го направете сами!

Schilo

Тъпо, щото в натовски държави има много, ама много атомни централи. Дали Белене или румънската на Дунава, разлика няма. Но има нещо друго- АЕЦ брани. Никой няма да го атакува, щото последиците са повече от ясни.

"Някои знае ли колко ток може да се купи за 10 млрд евро?" Никой не знае защото няма от къде да го купиш. Всички съседи внасят ел. енергия от България. Не продават.

Понеже е в опасна зона Путю Късии да не е отменил земетресенията ?!

Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат. Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.

По твоята логика никой няма да строи заводи за автомобили защото по целия свят е бъкано с такива.

Schilo

Дай пример.

Хай-тек чернобилска технология?

ВВЭР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.

Няма ядрен реактор в света с непрекъснат цикъл на работа и без спиране за презареждане.

Всъщност единственият проект, при който не се спира за презареждане е чернобилския. Е, трудно е да бъдем компетентни във всички области. Технологията е остаряла по много причини: турбината е на 3000 оборота а не на 1500 както в Козлодуй. Много арматура, тръби и всякакво оборудване дето иска страшно скъпа поддръжка. Китайците пуснаха американския AP-1000 дето е на светлинни години напред. Може да бъде безопасен в случай на авария до 24 часа без оператор и т.н. Най-страшното е че и това е като с газта. Един доставчик на гориво и цени каквито си иска.

Всички съвременни реактори, Немски, Канадски, Френски, Амерички са такива, освен руските трошки...

Ако АЕЦ Белене не се построи българите не само няма да имат евтин "ток". Българите няма да имат "НИКАКЪВ" "ток". И когато го разберат цената на АЕЦ Белене вече ще е 30 милиарда евро.

Да се Ъ ът у гъзо Никой не им иска атомната бомба с изключение на шепа курумпета

Някои знае ли колко ток може да се купи за 10 млрд евро?

тъ е,а в икономиста

Без рискове от аварии Без ядрени отпадъци Обаче Блядовете няма да могат да крадат и порърковциъе ще са нещастни

Бързат руснаците защото падат цените за производство на зелена енергия, плюс че се задават и компактни реактори, които ще залеят света в най скоро време. Въобще нали беше изчислено че е нерантабилно построяването на АЕЦ Белене, какво ни занимават постоянно с това? Нито българите ще имат по евтин ток, нито по чиста природа от АЕЦ Белене, да не говорим за рисковете, на река е все пак. Какво неясно има? Не я искаме и точка.

Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!

Ако АЕЦ Белене не се построи българите не само няма да имат евтин "ток". Българите няма да имат "НИКАКЪВ" "ток". И когато го разберат цената на АЕЦ Белене вече ще е 30 милиарда евро.

Затва ли в София ви сменяха кюмбетата безплатно, щот падали цените на зелегата енергия?хахаха Смешен си!

За една атомна централа трябва вода. МНОГО вода. Двата големи водоизточника с които България разполага са река Дунав и Черно море. Най-подходящата площадка на р. Дунав е край Белене. Най-подходящите площадки за строеж на АЕЦ край Черно море са Слънчев бряг и Златни пясъци.

Освен вода трябва и земя , а не льос ако знаеш какво е щото БеляНе е върху льос и не става за солиден строеж

АЕЦ Козлодуй е построена върху льос.

Прочетох че Москва има негативен опит …...и т.н. и се замислих колко ли позитивен опит има Москва с Анкара или някоя друга страна от региона. По принцип Москва е сключвала договори само и единствено при подходяща политическа взаимна подкрепа. Лош опит ми говори за нещо сбъркано в стратегията подбора. да се надяваме, че само ще наблюдаваме какво се случва около нас, без да се вземат неразумни и скъпо струващи на народа решения. Историята показва, че дори и Бай Тошо беше изгонен от властта.

Много поздрави имаме от АЕЦ Белене, а купените с наши пари реактори остават паметник на Борисов.

Реакторите са заявени не по времето на ГЕРБ,а на Тройната коалиция.Гиди евтин селски манипулатор.

Утре, когато плащаш самолетите ще си спомниш ли кой ги е поръчал, айол. Да еба тъпите ви герберасти смотани!

Не, по времето на НДСВ.

Още от сега ватниците почнаха да изнудват,извиват ръцете и по-руски наглеят.Току що се отворихаофертите за участниците,а рашите почнаха да поставят условия.До къде сме стигнали като държава,ватниците така да се гаврят със нас.Според мен най-добре е да ги продаваме двата чайника и да мислим за бъдеще за алтернативна ел. енергия.

АЕЦ Белене ще е единствената атомна централа в света чието изграждане ще бъде платено 10/десет/ пъти. Веднъж почти я изградихме и разрушихме изграденото. После дава пъти ше я платим през квотите за въглеродни емисии които струват милиарди годишно. И в крайна сметка ще я построим за 30 милиарда евро защото нямаме друг избор. От Ганя по голям умник няма.

По-скоро подайгъзец.

Гъзеца тепърва ще го даваме. И руснаците го знаят и не ги е еня. Не бързат за никъде.

Стъпките за изход от положението. 1. Колко голяма допълнителна електро-генерираща мощност е необходима на БЪЛГАРИЯ в дългосрочен план. 1.1. До 200 МВт 1.2. До 500 МВт 1.3. До 1000 МВт 1.4. До 2000 МВт 1.5. Над 2000 МВт 2. Какъв тип централа ще се строи. 2.1. ТЕЦ 2.2. ТФЕЦ /ко-генерация/ 2.3. АЕЦ 2.4. др. 3. Ако се избере АЕЦ, следва избор на реактор. 3.1. Забавител и топлоносител обикновена вода под налягане 3.2. Забавител и топлоносител кипяща вода 3.3. Забавител графит и топлоносител газ 3.4. Забавител графит и топлоносител обикновена вода 3.5. Забавител тежка вода 3.5.1. Забавител и топлоносител тежка вода 3.5.2. Забавител тежка вода и топлоносител обикновена вода 3.5.3. Забавител тежка вода и топлоносител газ 3.6. Реактори с бързи неутрони 4. АКО ВСИЧКО ДО ТУК Е ДОБРЕ, СЛЕДВА ИЗБОР НА МЯСТОТО, НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗЕМЕТРЪСНАТА И НЕУСТОЙЧИВА ПЛОЩАДКА НА „АЕЦ БЕЛЕНЕ”.

Schilo

Хм, ако не е до Денав или Черно море, с кофи ли ще охлаждаш?

Ако някой някога е воювал или ще воюва за тази нищожна държава Българиа - то то е било за бъдещите поколения, за земята и природата .... нов АЕЦ противоречи на всичко това и интересите на бизнеса, Руснаците, Турците, политиците са ЛИЧНИ интереси!!!

Газовия кран го харизахме на Султана. Като харизаме и шалтера на Падишаха си ставаме турски вилает без война и окупация.

Ти, протестира ли срещу застрояването на Черноморието? За орязването на Натура 2000? Срещу фракинга, който се опитаха да наложат? Протестираш ли срещу проучването за нефт и газ в шелфа ни? Случайно да си протестирал срещу дивото изсичане на горите?

думата е "воюва" - не "протестира" И точно за това става дума. Ти може би си съгласен Българската армия с Български ПВО поделения да пази Руския АЕЦ - тровещ нашата природа

А бре, шамандури, ревете за ел.возила. Ток от къде? Ревете, че зелената енергия ви е скъпа...Ами като няма конкуренция? Друг е въпросът, че цената на "зелената" е законодателно уредена. Ама нали "наши" хора трябва да печелят от ВЕИ!

......Абе бокич ще си пази двата кашона с реакторите, но ние българите ЗОЩО не ОБЕСИХМЕ този който ги поръча!

Защото АЕЦ е страхотна стратегическа инвестиция. Но, няма как да го разбереш.

Като е "страхотна инвестиция", защо нито един частен инвеститор не иска да я стро и да спечели.???

Страхотна, ама за кого? Путин?

За този, който разпределя тока. А тока ще се разпределя от българската държава.

Защото не могат, бе. Къде са? Каниха Уестингхаус. Какво стана?

Българина има силното желание да знае всичко без да е учил, да има всичко без да е работил и да се изказва пред всички без да го слуша някой. Никога България не е Била сама със себе си и сама да решава проблемите си. Сама си ги създава но пък затова ги решава с помоща на някой друг. И знаете ли защо това е така.... защото сме много глупав народ, много сме корумпиран народ и с много яки глави. Всичко това ни пречи ... но пък какво от това, нали ние си го правим, а виновен е някой друг. Понеже сме големи тарикати, ще си платим като пичове АЕЦ белене, както си плащаме за ред много други неща от които имам крещяща нужда, но не си го признаваме.

Новите руски условия само в Русия! Продайте тъпите им чайници и изолирайте изнудвачите в азия! Да го духат водкаджийте...

......Тук един отворко дето се пише запознат на латиница се изказва, че друг освен мужиците не може да построй централата, ми няма да се строи тази централа,..... построява се седми блок (за 10 милиарда евро ще се намери изпълнител) в Козлодуй а на блядовете/ гадове среден пръст и да го духат на Козлод...УЙ!....отработеното гориво е суровина за който има завод за преработка на това гориво ние такива нямаме и няма и да имаме, така че за България отработеното гориво е ПРОБЛЕМ!!!

А лекичко не си ли си задал въпроса- защо през годините това не е станало? Имаоше едни американци, дето уж ти каниха по времето на Орешарски, ама те пък, фаллираха.

АЕЦ Белене може да бъде построена само от руснаци и те го знаят и не бързат за никъде. Времето работи за тях. Площадката за 7ми блок не е лицензирана и едва ли Брюксел ще ни даде лиценз. Отработеното гориво е суровина а не отпадък и за това директивата на Брюксел е да се съхранява на територията на ЕС. Руснаците на драго сърце биха ни взели отработилото гориво.

Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.

чичко "запознат" си иска Москвича. Разбираемо е на неговата възраст и образование.

Дечко, като станеш на 18 години, пиши тогава.