В Европа 12 държави са въвели и още 13 планират да въведат депозитната система за връщане на бутилки срещу депозит. Методът, който в много страни е използван преди десетилетия, но това е бил методът производителите да гарантират връщането на бутилките за многократна употреба, така е било и България. Но зариването ни с пластмаса и опаковки за еднократна употреба създава нуждата да използваме депозита като стимул да събираме този отпадък. Повечето от нас си спомнят или родителите са им разказвали как сме връщали стъклените бутилки срещу малка сума пари. Днес всяка от европейските страни отново започва да въвежда този подход.

На живо как работи системата и какви са предизвикателствата пред балтийската страна

Латвия е с близо 2 млн. души население и 64 кв. км площ и прави няколко стъпки напред в изпълнението на изискванията. Тя събира на едно място опаковките за многократна употреба, но и опаковките за еднократна употреба. Латвия събира пластмасови бутилки до 3 литра, алуминиеви кен опаковки и стъклени бутилки до 3 литра, съдържащи вода и безалкохолни напитки, бира и други слабо алкохолни напитки. Реално Латвия и Словакия, които въведоха системата само преди шест месеца се превърнаха в първите страни, които въведоха директивата за пластамасата за еднократна употреба преди тя да е влязла в сила. Това коментира Анна Ларсън, директор, кръгова икономика в европейската платформа Reloop Europe на пресконференцията по време на опознавателно пътуване "Ненужни отпадъци или ценни ресурси" в латвийската столица Рига.

Следващата година ще отидат още по-далеч и ще събират бутилките от алкохол като ще бъдат втората страна след Финландия. Това съобщи Лаура Антейна, заместник-генерален директор на Държавната служба по околна среда, която контролира процеса по изпълнение на целите. В страната в момента работи само един оператор, който организира целия процес по събиране, сортиране и пакетиране на отпадъците от опаковки. Той е избран за срок от седем години след конкурс в конкуренция с още един изпълнител Depozita Iepakojuma Operators Ltd - DIO.

Днес всяка от европейските страни отново започва да въвежда депозитната система

Снимка: Reloop Platform

Изцяло частна инвестиция с план да се възвърне за седем години

Инвестицията в системата е изцяло на производителите и компании, които пускат на пазара опаковки, латвийската система е финансирана с 40 млн. евро от четирите най-големи производители на напитки в страната и планът е инвестицията да се възвърне в рамките на седем години. Това коментира на пресконференцията Микс Стуритис, главен изпълнителен директор, DIO. Приходите идват от продажбата на материал за рециклиране, от такси от производителите за събраните опаковки, както и от невзети депозити, коментира той. Например таксите за производителите са 440 евро на тон за стъкло, 1200 евро на тон за пластмасови бутилки и 240 евро на тон за кен, съобщи Стуритис. Таксите за производителите и размера на депозита се одобрява от Комисията за регулиране на цените, която регулира цените на електроенергията и водата.

По закон събирането на бутилките за многократна употреба е безплатно, защото една бутилка може да се използва повече от 60 пъти в някои случаи.

Купи билет

Събирането на опаковките е урегулирано със закон като в градовете се включват всички магазини над 300 кв.м, а в останалите административни области с 60 кв. м площ. В страната има над 1400 места за връщане като това са машини в магазини, самостоятелни машини, машини в заведения и хотели. Операторът е сключил договори с 400 търговци и с 250 пакетиращи компании като обхваща почти целия пазар. Всяка бутилка има свой собствен баркод и над 5000 продукта вече регистрирани. В натоварения август, в който се пият най-много напитки са събрани над 121 млн. опаковки, от които 46% са пластмасовите бутилки, 26% са металните опаковки, 22% са стъклените бутилки за многократно пълнене и 6% са тези, които не са за многократна употреба.

Предизвикателството е да се включат всички търговски обекти,

в Латвия под 10 все още не са

В момента 65% от пуснатите на пазара опаковки се събират. А 48% от пуснатите на пазара опаковки отиват за рециклиране, а целта е до края на годината да станат 70%, коментира Антейна от Държавната служба по околна среда. Но основното предизвикателство си остават търговците и магазините, допълни тя. Разговаряме със всеки един поотделно колко е важно да се включи в системата и са останали само седем. Глобата е 10 000 евро на месец за търговец, който не участва в системата, но целта е не да налагаме глоби, а да ги убедим в смисъла на системата, обясни Антейна. Депозитната система не е допълнително задължение, напротив тя е конкурентно предимство, защото всеки би искал да пазарува в магазин, в който може да си върне депозита, това показва грижа за събирането на пластмасата и опазването на околната среда, допълни и изпълнителният директор на DIO.

Вижте още снимки тук

Ако трябва да кажа в момента работата по въвеждането на системата отнема около година и половина, ние приехме преходен период от шест месеца за подмяна на етикетите и организиране на търговците, но смятам това може да се случи и по-рано, подчерта Стуритис. От 1 август на рафтовете по магазините трябва да има само опаковки с новия знак за връщане на депозит.

Депозитната система гарантира кръговата икономика

Никой не знаеше какво е количеството на отпадъците преди въвеждането на депозитната система, сега всяка бутилка има свой код и може да се проследи, коментира Анна Ларсон. Депозитната система е единствената, която гарантира кръговата икономика, обясни още тя. Постижимо е 90% събиране на всички опаковки, което оказва сериозно влияние върху замърсяването на околната среда. Депозитната системата намалява въглеродния отпечатък, защото един камион събира всички видове опаковки, но и хората ги връщат в най-близките за тях магазини, сподели още Ларсон.

Следващата година планираме да започне събиране на бутилките от алкохол, съобщи Лаура Антейна (в средата), заместник-генерален директор на Държавната служба по околна среда, която контролира процеса по изпълнение на целите

Снимка: Рая Лечева

Целта е депозитната система да се разширява все повече, за да се постигат все по-видими резултати.

До 2025 г. 50% от пластмасата трябва да се събира и все още нито една страна не е постигнала тази цел, защото тук се включват и всички опаковки от храни, които все още не се обхващат от системата за депозит.