През януари 2020 г. индустриалното производство в еврозоната, в целия ЕС и в България включително отбеляза доста силен отскок, показват данни на Евростат. Тези данни обаче се отнасят за икономическите условия преди избухването на епидемията от корона вирус, която вече се превърна в глобална пандемия и заплашва да вкара световната икономика в рецесия.

Производството в рамките на еврозоната нарасна през януари с цели 2,3% при очаквания за по-умерено повишение с 1,5% и след негов спад с 1,8% през декември 2019 г. (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 2,1%).

В рамките на еврозоната ръст с 3,2% отбелязаха междинни производствени стоки, с 2,6% - на средствата за производство. Производството на дълготрайни потребителски стоки се повиши с 0,7%, а на стоки за недълготрайна употреба - с 0,8%, докато енергийното производство се понижи с 0,1 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната се понижи през януари с 1,9%, но след спад с 3,6% през декември (възходяща ревизия от понижение с 4,1%) и очаквания за спад с 2,9 на сто. Производството на годишна база в региона на единната валута нарасна за последно през далечния ноември 2018-а година.

Евростат представи аналогични солидни данни за индустриалното производство през януари и за целия ЕС, включително и за България.

Производството в ЕС-27 (изключвайки Великобритания) нарасна през януари 2,0% след спад с 1,6% месец по-рано, като на годишна база индустриалното производство се сви с 1,5% след понижение с 3,5% в края на 2019 г.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България се повиши през януари с 1,6%, заличавайки почти напълно спада с 1,7% през декември, като това представлява първо повишаване от миналия октомври насам и най-добър отскок от година насам (от февруари 2019).

На годишна база промишленото производство в България пък се сви през януари с 0,8% след спад с 1,3% месец по-рано, оставайки на негативна територия за трети пореден месец.