Европейските борси стартираха търговията в четвъртък с брутални понижения от над 6% към близо четиригодишни дъна на фона на разрастващата се пандемия от коронавирус на стария континенти с епицентър на вирусното огнище - Италия.

В основната на днешния срив стоят агресивни разпродажби на акциите на авиокомпаниите, след като президентът Доналд Тръмп наложи 30-дневна забрана на пътуванията на европейци до САЩ в опит да ограничи разпространението на коронавируса на американската територия.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се срива в началото на търговията с над 6% към най-ниски нива от почти четири години насам (от първата половина на 2016 г.), отбелязвайки солиден спад за шеста поредна сесия на търговия.

Решението на Тъмп за временна забрана на влизането на европейци на територия на САЩ удари най-силно авиопревозвачите, като общият индекс SXTP на фирмите, свързани с пътувания и отдих, се срива с над 9%.

Акциите на водещи авиокомпании като Deutsche Lufthansa поевтиняват с 8,7%, на Air France KLM - с над 11% и на компанията собственик на British Airways - IAG - спад с 9,5%. Този сектор вече се раздели с над 25% от пазарната си капитализация поради масовото прекратяване на полети заради разпространението на коронавируса по целия свят.

Немският фондов индекс DAX 30 се понижава с 5,88%, френският CAC 40 - с 5,95%, британският FTSE100 - с 5,88%, италианският MIB - с 5,45% и испанският Ibex-35 - с 6,2%.

Сега вниманието на инвеститорите е насочено към редовното заседание на ЕЦБ и очакванията, че след неговия край (от 14:45 ч. българско време) централната банка ще оповести спешен пакет от мерки за ограничаване на вредното влияние на вирусната пандемия върху европейската икономика. Такива извънредни мерки вече бяха предприети от Федералния резерв на САЩ и от Английската централна банка, като те понижиха извънредно основните си лихви с 50 базисни пункта.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат пореден силен спад, което предполага ново много слабо представяне на търговията на Уолстрийт по-късно днес. Фючърсите на DJIA падат с над 1000 пункта (понижение с 5%), на S&P500 - с 4,7% и на Nasdaq100 - с 4,8%, след като вчера и трите индекса приключиха търговията с поредни големи понижения съответно с 5,86%, с 4,89% и с 4,7%.