Част от работодателите проявяват недоверие и се притесняват от проверки. Това каза министърът на труда Деница Сачева в ефира на БТВ по повод мерките на държавата в подкрепа на бизнеса в борбата с ковид кризата.

"Няма такава зависимост. Самият факт, че до момента заедно с Министерството на икономиката сме изплатили 1,1 млрд. лева на компании означава много ясно, че  работодателите, които проявяват доверие и които работят, на практика получават помощ от държавата", обясни Сачева. По думите й над 20 хил. са работодателите, които са получили подкрепа по социалните мерки на държавата. Според нея не може да се твърди, че това са хора, които са непременно проверявани и репресирани от държавата. 

На въпрос за бизнеса, който не е затворен в момента, но на практика не функционира, какъвто е случаят с хотелите, например, министърът на труда заяви:

"Далеч съм от мисълта, че всички видове казуси и видове бизнеси са обхванати от всички мерки, но и мерките, които се предлагат са много". По думите на Сачева няма една универсална мярка, която да може да обхване всички видове сектори.

По повод проучване на Българската стопанска камара (БСК), в което бизнесът заявява неудовлетвореност от държавните помощи социалният министър каза, че значителна част от членовете на БСК се възползват именно от мерките 60/40 и 80/20. Според нея просто не на всички е ясно, че мерките могат да се комбинират. Тя подчерта, че за един и същи работник не може да се ползват различни мерки, но за един работодател те могат да се комбинират.