Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд от 8,1 на сто през май, според предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана днес на сайта на агенцията.

Равнището на инфлацията за април е преразгледано с 0,1 пункт надолу до 7,4 на сто.

Майската инфлация е най-високата, откакто Евростат започва да следи показателя през януари 1997 година., отбелязва АФП.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в страните от еврозоната през май, енергията има най-висок годишен темп на нарастване, като достига 39,2 на сто в сравнение с 37,5 на сто през април, докато повишаването на цените при сектора "храни, алкохол и тютюн" достигна 7,5 на сто, в сравнение с 6,3 на сто месец по-рано. При неенергийните промишлени стоки инфлацията се повиши до 4,2 на сто през настоящия месец, при 3,8 на сто през април, а при услугите нарастването е 3,5 на сто, при 3,3 на сто през предходния месец.

Инфлацията в Полша достигна рекордно ниво от 13,9 на сто през май в сравнение със същия месец на предходната година, сочат предварителни данни, публикувани от статистическата служба на страната.

На месечна база цените на стоките и услугите, по предварителни оценки, са нараснали с 1,7 на сто през май спрямо април.

Това са най-високите темпове на инфлация в Полша от 1998 г. насам.

Според оценките през май горивата в страната са поскъпнали с 35,4 на сто спрямо миналата година и с 5 на сто спрямо миналия месец. Цените на тока са се повишили, както на годишна, така и на месечна база - съответно с 31,4 на сто и 3,4 на сто, а цените на хранителните продукти - с 13,5 на сто и 1,3 на сто.

Според прогнозите на експертите инфлацията в Полша ще продължи да расте през настоящата година и ще достигне върха си през август и септември с нива 15,5-16 на сто.

Годишната инфлация на цените на производител в Унгария нарасна с по-бърз темп през април, в сравнение с март, показват данни на централната статистическа служба на страната

Индексът на производствените цени в страната нарасна с 28,8 на сто на годишна база през април, след като регистрира увеличение от 25,9 на сто през март. Като причина се посочва увеличенията при цените на основните суровини и на енергията, както и растеж при възнагражденията и отслабване на унгарския форинт.

Инфлацията на потребителските цени в Австрия нарасна през май до най-високото си равнище от септември 1975 година.

Потребителските цени се повишиха с 8 на сто през май след увеличение със 7,2 на сто през април.

Покачването на цените на енергията и горивата продължава да обуславя инфлацията, каза генералният директор на австрийската статистическа служба Тобиас Томас.

Инфлацията на потребителските цени в Португалия нарасна допълнително, за да достигне най-високото си равнище от февруари 1993 година.

Индексът на потребителските цени се увеличи с 8,02 на сто на годишна основа през май след растеж от 7,2 на сто през април.

Основната инфлация достигна най-високото си ниво от октомври 1994 година. Цените на енергийните продукти скочиха с 27,2 на сто на годишна основа през май, което е най-бързият темп на растеж от февруари 1985 година, а цените на необработените хранителни стоки се повишиха с 11,7 на сто.

Скокът на цените в Италия продължава и след частичното забавяне, регистрирано през април, майската инфлация достигна рекордна стойност.

Потребителските цени се повишиха с 0.9 на месечна основа и с 6,9 на сто на годишна основа, което е най-големият скок от 1986 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (Istat).

Инфлацията е задвижвана от скока в цените на енергийните стоки (+42.2 на сто), хранителните стоки (+7,1 на сто), транспортните услуги (+6 на сто).

Инфлацията във Франция се ускори до 5,2 на сто през май спрямо 4,8 на сто през април, прехвърляйки прага от 5 процента за първи път от септември 1985 г., сочат предварителни данни. Априлският показател беше на най-високо равнище от близо 37 години.

През май цените нараснаха повсеместно, начело с енергията в контекста на войната в Украйна, която води до поскъпване на суровините. Стойността на енергията се повиши с 28 на сто на годишна основа спрямо 26,5 на сто през април. Храните поскъпнаха с 4,2 на сто (спрямо 3,8 на сто предходния месец), а на услугите - с 3,2 на сто (спрямо 3 на сто през април).

В сравнение със съседните страни инфлацията във Франция обаче остава по-слаба. Вчера Германия обяви нов рекорд от 7,9 на сто на годишна основа, а Испания отчете +8,7 на сто.

Годишната инфлация в Словения е достигнала най-високото си равнище от 2002 година - 8,1 на сто през май, заради поскъпването на горивата и храните, сочат данните на словенската статистическа служба, цитирани от сайта Словения таймс.

Месечната инфлация е била 2 на сто.

Горивата в Словения през май са били с 43 процента по-скъпи в сравнение с година по-рано, като са добавили 1,9 процентни пункта към общата годишна инфлация. Цените на храните са скочили с 11 на сто, допринасяйки с 1,7 процентни пункта към общата инфлация.

Значително са се увеличили цените за жилища (+10,5 процента) и автомобили (+11,1 процента).

Единственият голям сегмент, при който се наблюдава спад на цените, е електричеството, което е било с 15,8 процента по-евтино, както и телефонните услуги, където цените са се понижили с 6,3 процента.