В българския план за икономическо възстановяване със средства от ЕС са необходими промени и това се препоръчва и от европейските институции. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

Искаме в плана за възстановяване и устойчивост да залегнат проекти, които по най-бърз начин да допринесат да се построят необходимите мощности, които да бъдат съвременни, да отговорят на изискванията, да бъдат ефективни и да осигуряват автономия, добави той по повод инвестициите в чиста енергия и производства. Президентът поясни, че много от предложенията в черновата на плана не отговарят на стремежа на нашата страна за модернизация.

Решението (за целите на ЕС - бел. кор.) е взето декември и сега, освен да минимизираме негативните въздействия, няма какво друго да направим, посочи държавният глава. Това е изключително красива идея, трябва да стане факт, но има и опасности за страни като България, допълни той по повод стремежите за изчистване на производствата до края на това десетилетие.

"Ако нямаме никакви допълнителни мерки, означава богатите страни да станат още по-богати, а бедните като България - още по-бедни, и да губят своята конкурентоспособност. За да минимизираме негативните ефекти, искат се изключително сериозни инвестиции от тези, които ни тикат в тази посока", настоя президентът.

Нямаме ресурсите да го направим, отбеляза той. По неговите думи, ако нашата страна следва безропотно приетите вече решения, означава сама да се откаже от главните мощности за производство на енергия, основани на въглища, а това би било непосилно. Ще има голям ефект върху най-уязвимите социални групи. Длъжни сме да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим нашите партньори, че за постигането на тази цел е необходима сериозна подкрепа, иначе проблемите ще бъдат огромни. Ще се отвори енергийна дупка, която не можем да запълним, може да загубим автономността на нашата енергетика, поясни държавният глава.