България има потенциал да изгради няколко площадки за производство на екологично чист водород у нас, а за изграждането на подобни инсталации ще може да се използват и европейски средства. Това обясниха пред dir.bg експерти, които са запознати с изграждането на подобен вид инсталации. След началото на промените в Европа и анонсираната зелена сделка, стана ясно, че ЕС ще разчита в бъдеще основно на енергийни източници, които не замърсяват околната среда. Именно такъв е и водорода, но само ако той се произвежда от зелени централи (ВЕИ).

Експертите в Европа наричат този вид гориво "зелен водород", защото то не уврежда околната среда. Идеята е това да бъде занапред заместител на природния газ, който в момента се използва за основно гориво на индустрии като циментовата стоманената, химическата и други. Именно тези големи индустрии не могат лесно да трансформират производствата си и да преминат на електричество. Затова в бъдеще те ще разчитат на доставките на водород, вместо на природен газ.

Пилотно в Швеция вече има завод за производство на стомана, който замени изкопаемите горива. Става въпрос за производството на чугун без използване на изкопаемо гориво и без емисии от парникови газове с помощта на зелен водород. По този начин се опазва природата, а и се запазват производства в ЕС.

В България предстои да се изгради пилотна инсталация за зелен водород, обясни преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев без да даде повече подробности за идеята. Подобни инсталации произвеждат водород чрез процеса електролиза - разделяне на водната молекула на кислород и водород. Именно заради това за такива инсталации са необходими големи количества вода. Така се очертава, че основно край река Дунав, Черно море и големите язовири у нас, могат да бъдат изградени инсталации за зелен водород с електролизатори, обясни пред dir.bg Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия.

В зависимост от избраният начин е възможно зеленият водород да се пренася по тръбопроводи до потребителите или директно да се изгаря в газови електроцентрали и да се подава в електроенергийната мрежа. При първия вариант на инсталацията за зелен водород ще са ѝ нужни тръбопроводи за пренос на горивото до потребителите. При другия вариант ще е необходима елмрежа, каквато има добре изградена край големите язовири у нас, обясни Киряков.

Има и трети вариант - зеленият водород да се използва в горивни клетки - именно тези съоръжения ще се използват в бъдеще за захранване на различни превозни средства - влакове, кораби и камиони. С горивна клетка може да се захранват и обществените сгради, стига да е създадена подходяща инфраструктура, обясни Киряков.

"Може би до 5-6 години големите транспортни средства като камиони, кораби и влакове ще започнат да работят с горивни клетки. Проблемът с горивните клетки, е че те още са доста скъпи, но като виждам как се движат технологиите, то до 3-4 години тези съоръжения ще са поевтинели значително", смята специалистът

Според него бъдещето на зеления водород и свързаните с него електролизатори и горивни клетки обуславя изграждането на малки енергийни мощности в близост до потребителите. Или иначе казано малки водородни централи ще се изграждат край големите градове и фабрики у нас. Така ще се намали зависимостта ни от внос на природен газ, а производството на ток ще бъде там, където е потреблението. Няма да е нужно да се изграждат и големи нови енергийни мощности, какъвто е комплексът "Марица Изток", смята още Киряков. Впрочем самото място там обаче може да се превърне във високотехнологичен парк за производство на горивни клетки и електролизатори, например.

В момента в България има частен проект за създаване на водородна инсталация. Той е на нефтокомбината "Лукойл" и включва изграждане на инсталация за производство на син водород. А "син" е водородът, който се произвежда от нискоемисионни източници, като природния газ например. В "Лукойл" имат намерение да използват своите мощности и изгаряния в комините газ, за производство на водород. Подобна пилотна инсталация се очаква да бъде изградена там в следващите няколко години. На по-късен етап в плановете на "Лукойл" е записано, че водородната инсталация ще се захранва от ВЕИ източници. Тогава вече ще се пристъпи към производството на зелен водород.

Площадка "Белене" може да е източник на зелен водород

Според Киряков България има възможността да започне дори да изнася зелен водород за страните от ЕС - посредством пристанищата по река Дунав. Подобна нова индустрия би спомогнала за развитието на цяла Северна България.

Може да звучи екзотично, но добро място за производство на зелен водород е площадката на АЕЦ "Белене". Тя се намира до вода, има инфраструктура за пренос на електроенергия и има пристанище.

Нови технологии, нови инвеститори

Страната ни трябва да фокусира усилията си към привличане на нови инвеститори, които да създадат у нас производства за електролиза и за горивни клетки, смята още Велизар Киряков. Причината е, че в момента има глад за електролизатори в Европа, защото все повече ВЕИ компании искат да инсталират и подобни съоръжения към ветроенергийните си паркове. Компанията "Сименс-Гамеса" например вече предлага към всеки свой проект за ВЕИ парк да предостави и инсталира до него и съоръжение за електролиза, обясни Киряков. Такова бъдеще очаква и соларните паркове, а България може да бъде важен доставчик на електролизатори за ВЕИ централи, смята експертът.

За горивните клетки също имаме възможност и капацитет за производство, но държавата трябва да се стреми да привлича инвеститори от този сектор у нас. След пет години няма да е модерно и нужно да се привличат инвеститори на дизелови автомобили у нас, и затова страната ни трябва да се преориентира към нови, технологични производства, смята още експертът.