Икономическият институт Ифо (Ifo) понижи днес прогнозата си за растежа на германската икономика през 2019 година и очаква рецесия през третото тримесечие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прогнозата за растежа през текущата година е понижена до 0,5 на сто спрямо очакваните по-рано 0,6 на сто.

Според експертите на института най-голямата европейска икономика вероятно ще се свие с 0,1 на сто през третото тримесечие. Това ще означава рецесия след свиването със същия темп през предходното тримесечие (април-юни).

"Натиск върху перспективата оказва голямата несигурност", заяви експертът от института Тимо Волмерсхойзер, имайки предвид рисковете за икономиката, произтичащи от евентуален Брекзит без сделка и ескалация на търговските войни, водени от американския президент Доналд Тръмп.

Германската икономика отслабна, тъй като зависимият от износа промишлен сектор се задържа в рецесия заради търговските конфликти и несигурността около Брекзит. Според Ифо слабостта на производствения сектор постепенно ще достигне и останалите части от икономиката, включително логистиката и услугите. Това пък ще се отрази на трудовия пазар, допълват експертите.

Ифо предвижда леко възстановяване на икономиката през четвъртото тримесечие. Институтът уточнява, че прогнозите му са изготвени въз основа на предположението, че няма да настъпят нито Брекзит без сделка, нито ескалация на търговските конфликти. В случай на някое от тези събития се очаква дори по-слаб растеж за германската икономика.

За 2020 година Ифо е понижил прогнозата си от 1,7 на сто до 1,2 на сто.