Подземното хранилище "Реден" (Rheden), едно от най-големите в Европа и най-голямо в Германия, е спряло от 1 април впръскването и извличането на газ. Това сочат данните на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe - GIE), цитирани от ТАСС и БТА.

Хранилището, което е с мощност 4,2 милиарда кубични метра, е преустановило дейност от началото на април, като дотогава е работило активно и в двете направления. В момента то е запълнено на едва 0,51 на сто.

Оператор на газовото хранилище е германската компания "Астора" (Astora), която е дъщерна на "Газпром Германия" (Gazprom Germania).

По-рано бе съобщено, че руският монополист "Газпром" е прекратил от 31 март участието си "Газпром Германия" и принадлежащите й активи.

От 31 март холдингът повече не принадлежи на регистрираната в Санкт Петербург дъщерна компания "Газпром експорт бизнес-услуги", която от своя страна е единственият учредител на "Газпром Германия", се посочва в съобщение на компанията.

На 4 април министерство на икономиката и климата на Германия отдаде "Газпром Германия" под попечителското управление на Федерална мрежова агенция до 30 септември.

"Газпром" е реализирал съвместно с чуждестранни партньори проекти за осем подземни газохранилища в Европа. Хранилищата "Реден", "Йемгум" (Jemgum), "Етцел" (Etzel) в Германия и част от австрийското "Хайдах" (Heidach) са били под управлението на "Газпром Германия" и дъщерните му компании, от капитала на които руският холдинг е излязъл в края на март.