Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски", заяви в предаването "120 минути" по bTV американският икономист Стив Ханке.

На въпрос за евентуални дела, заведени от засегнатите Стив Ханке отговори, че "няма да бъдат представени доказателства". "Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%", категоричен е Стив Ханке.

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време, е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът.

"Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке.

"Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята икономистът.

"Имаме обвинение към трима българи, както и към 64 фирми, свързани с тях. Резултатът не е безпрецедентен, дори и в ЕС. През 2019 г. беше санкциониран най-богатият човек в Латвия - Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България. Не е безпрецедентно, не е за първи път", отбеляза проф. Ханке.

Той обясни, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар. "Те минават през Ню Йорк и трите големи банки - "Джей Пи Морган", "Сити банк" и "Мелън банк". На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски", е забранен достъп до щатския долар - не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.

"Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

"Има голяма мрежа от фирми в България, свързани с работещи по един или друг начин с посочените 64 дружества, така че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа", смята икономистът.

България пое тежък удар по репутацията си, категоричен е проф. Ханке.

По думите му, благодарение на валутния борд, България икономически е по-добре от всички останали в региона. Според него обаче Балканите като цяло са обсебени от уреждане на стари сметки.

"Бизнес моделът на Балканите е пагубно покварен - моделът е този на протегнатата за подаяния ръка, искат само международна подкрепа от Западна Европа, а в случая на Сърбия - и от Китай. Това не е формула за успех, а за стимулиране и подхранване на корупция", изтъкна известният икономист.