"За един стартъп е важно да уцели промените в глобалните тенденции и нагласи на обществото. Иначе би било трудно да се развие и да "надбяга" вече съществуващите и изградени бизнеси". Тенденцията, която ThingsLog уцели съвпада с основните цели на зелената сделка и най-добре може да бъде синтезирана с фразата "Измервай умно - потребявай разумно" - с тези думи започна своята презентация Николай Милованов, продуктов мениджър и съосновател на ThingsLog по време на международната конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход",организирана от Dir.bg и 3eNews. Той представи решението на ThingsLog за постигане на енергийна ефективност, чрез умно наблюдение на консумацията на вода, електроенергия или природен газ. Според Николай, това ще бъде и основния ефект от така наречената зелена сделка"

"В нашия случай ние уцелихме доста тенденции без много да го осъзнаваме в началото. Дори бих казал, че стана случайно донякъде. Ние започнахме преди осем години, но през това време светът се промени: засуши се, появиха се фючърси за вода (water futures) в Калифорния, всички енергоизточници повишиха своята цена. В много държави се въведоха завишаващи се ставки за ресурсите с спрямо изразходените количества. В България това все още липсват подобна политика, но следвайки глобалните тенденции и текущите гео-политически и климатични процеси, бързо вървим в тази посока", заключи Николай.

Заблуда е, че светът ще потребява по-малко занапред. "Ние си мислим, че можем да потребяваме като общество по-малко занапред. Но това не е така - всъщност ние ще потребяваме повече. Зелената сделка няма да ни направи по-зелени, но ще ни накара да потребяваме по-разумно, а за да го направим ще трябва и да измерваме умно. Например при енергетиката експертите прогнозират, че занапред нашето общество ще употребява с 50% повече електроенергия. И това ще е само заради електромобилите, без останалите продукти на ток, които използваме. Липсата на газ или високата му цена, също така моментално ще се отрази като рязък скок в потреблението на електрическа енергия."

В крайна сметка социално-техническата екосистема на съвременното общество се променя и това е важно за стартъп бизнесите. Ние някак си трябва да се впишем в този процес и по един или друг начин да допринесем това да се случи. Обществото да получи отговор на своите нужди, обяснява още експертът, който вече е натрупал както горчив, така и успешен опит със стартиращи компании.

"Работил съм в различни малки и големи компании, някой от тях са били и успешни стартъпи. Когато човек прави стартираща компания, той никога не трябва да гледа назад. Не трябва да се замисляте как ще оцелеете, или дали ще имате пари или дали ще си получите бонуса в края на годината.

"Изключително важно за успеха на стартъп компаниите е да гледате твърдо напред, без маневри в кръг, тичане около строя и въртене във всички страни - именно това прави стартъпа по-прогресивен от традиционните компании", категоричен бе Милованов.

Снимка: Dir.bg

Плуване в непознати води

Преди известно време имаше един фантастичен филм - "Гатака", ако си го спомняте. В него имаше двама братя - единият бе предмет на генното инженерство, другият предмет на истинската любов. Първият бе свръхчовек, а другият леко накуцваш. Те от време на време се състезаваха да плуват в морето. И винаги свръхчовека, нормално, побеждаваше, припомни Милованов пред участниците във форума.

"Истинският човек имаше мечта - от чистач да стане космонавт. И стана. Брат му обаче го разкри. И отново се състезаваха на плуване. Този път обаче мечтателя победи свръхчовека, защото имаше мечта и не гледаше назад", обясни сравнението си експертът.

"Зеленият преход е възможност. Обществото има нови нужди", категоричен бе Милованов.

Според него нуждите на хората са много и работа на технологията е да изпълни тези търсения, да отговори на тези нови изисквания. "Стартиращите компании имат различна култура и това ни помага да удовлетворим част от тях, преди големия бизнес да успее да направи това.", смята Милованов.

"ThingsLog започна да се развива преди осем години. Започнахме от хардуера, като с времето към него добавихме платформа за наблюдение и управление и мобилното приложение. Това ни позволи да излезем на пазара с изцяло, зависещо си от нас решение, което пък да предложим на пазара като услуга за дистанционно наблюдение на консумация и околна среда . Услуга се прави трудно, но крайният резултат е по-добър за клиента - позволява предимствата на решението да се ползват веднага, а разхода за това да бъде разсрочен във времето и да не се плаща накуп в началото на проекта", сподели Николай.

Ние също тръгнахме по тежък път - нашите устройства бяха с понижена консумация на енергия, с различни мрежи. Общо взето няколко години ни отне докато ги направим и сертифицираме първите прототипи. Тези прототипи бързо намериха международен пазар. Още щом ги пуснахме в Интернет те буквално бяха закупени още на другия ден. Същевременно в собствената ни държава бизнеса не вървеше, бизнесите, които имаха полза от тях, бяха основно ютилити оператори или големи международни компании. Все структури къде бе трудно или да кажем почти невъзможно да се пробие, без много контакти и история. Това ни подсказва колко труден е българския пазар за един стартиращ бизнес" добави Милованов.

Снимка: ThingsLog

Мониторинг на средата и консумацията

Според него света има нужда от глобални устройства с понижена консумация на енергия и те са важни глобално. Те удовлетворяват определени нужди на това общество. "Така и започнахме да продаваме наблюдение като услуга или "измервай умно, потребявай разумно". Така благодарение на нашите инвеститори, успяхме да изградим екип от около 20 души. "Ние започваме да се оглеждаме и за други домейни - в другата половина на света. Едната половина, при която устройствата изпращат данни, а другата е при устройства, които командваш и управляваш", обясни идеята Милованов.

В тази сфера е насочен фокуст на ThingsLog сега с новите си два продукта за пазара: Единият е създаването на решение комбиниращо IIoT(Industrial IoT) с LPWAN (Low Power Wide Area Network) - индустриални безжични сензорни мрежи, покриващи големи разстояния и позволяващи пренос на информация с минимално количество енергия. Целта ни е да помогнем на индустрията да събира бързо данни от своя производствен цикъл като така може да взима производствени решения, да пести и да потребява разумно. Без да се налага да се опъват километри кабели, да се слагат скъпи контролери или да обикалят хора и отчитат или проверяват нещо на място. Технологията има широко приложение в заводи, кораби и пристанища, ютилити оператори и общиниски инфраструктури.

А другият е DERMS (Distributes Energy Resource Management System). Тук всеки може да говори за производство на зелена енергия от слънчеви панели или ветрогенератори. Но всичко това трябва да се управлява, както на ниво генерация, така и на ниво товар. Обуславя се нуждата от системи, с които да могат да се управляват динамично голям брой раз ресурси.", обяснява Милованов.

Генерално погледнато, развитието на двата продукта води и до следващата цел на компанията. А именно: създаване на VPP (Virtual Power Plant). "Всички сме свикнали да виждаме една електроцентрала като нещо голямо, понякога пушещо и с комини. Но всъщност вече човек може да има виртуални централи, с произвеждащи големи количества електроенергия, с източници от различен тип на генерация разпръснати на десетки, ако не и стотици различни местоположения. Именно там, чрез DERMS намира приложение, като крайният продукт е VPP, обясни Милованов.

Снимка: Dir.bg

В заключение, Николай сподели, че зелената сделка е едно ново начало, което ще научи хората и бизнесите да измерват умно и да потребяват разумно.