Българският държавен глава Румен Радев прие домакинството на инициативата "Три морета" от естонската страна. Това стана в началото на пресконференцията в рамките на виртуалната среща на върха на инициативата днес в Талин, предаде БТА.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд обяви, че следващата среща на върха ще се състои идното лято в София и предаде символично знаме на "Три морета" на Радев като следващия домакин.

Снимка: БТА

Догодина страната ни ще председателства регионалната инициатива, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Под ръководството ви Естония успя през тази година и половина да превърне тази инициатива в напълно развита платформа за регионално сътрудничество, каза Радев и добави, че Естония е вдигнала високо летвата и очакванията към България са по-големи.

"България не е фокусирана само върху текущите предизвикателства, а искаме да фокусираме внимание върху предизвикателствата на бъдещето. Ще продължим да укрепваме политическия диалог на най-високо ниво. Ще продължим да развиваме заедно с вас инструменти и механизми за подобряване на процеса на взимане на решения в нашата инициатива, което е от жизнена важност за привличане на средства, за да направим така, че все още колебаещите се страни да участват в Инвестиционния фонд. Най-голямото предизвикателство е да определим кои проекти са печеливши и как да се придвижим по-бързо от политическо говорене към реални действия и осъществяването им", заяви още българският президент.

Снимка: БТА

"С поглед в бъдещето, България ще привлича вниманието ви върху това как да свържем нашия научен и образователен потенциал чрез изграждане на солидна научна и образователна инфраструктура", допълни Радев.

Той отново посочи, че не разглежда инфраструктурната свързаност като финална цел, а като средство за постигане на истинската цел на усилията - бърз и устойчив икономически растеж и постигане на социално и икономическо сближаване със Запада. Радев открои и тезата си за географското разширяване на инициативата и за възможните ползи от съседни и партньорски страни.

В отговор на въпрос той каза, че Гърция и Кипър са естествени партньори и изрази увереност, че ще се присъединят рано или късно.

Снимка: БТА

Президентът Керсти Калюлайд заяви на свой ред, че избухването на епидемията от новия коронавирус не е подминало и страната й и в резултат на това днес за първи път се прави виртуална среща на върха на "Три морета". Имахме година на консолидация, обобщи Калюлайд. Тя открои създадения инвестиционен фонд, с който вече са се ангажирали участници в инициативата, както и САЩ.

"Умната" свързаност, надявам се, ще стане стандарт в бъдеще, каза президентът на Естония, която определи инициативата като жизнена и спомагаща за изграждането на по-силна, "по-зелена","по-умна" и по-богата Европа.

"Засегнати сме от пандемията. В този контекст регионът на "Трите морета", с квалифицираната си работна ръка и подобрена инфраструктура може да играе важна роля в създаването на нови вериги за доставки и преодоляване на кризата", каза пък президентът на Полша Анджей Дуда. - "Пандемията показа също нарастваща нужда от дигитални решения, страните от инициативата имат потенциала да станат дигитални инфлуенсъри", добави той и открои напредъка на Естония в тази област.

"Приехме съвместно изявление, в което се съгласяваме да развиваме още региона заедно с евроатлантическите ни партньори", обяви Дуда.

"Разширената енергийна инфраструктура ще доведе не само до директни икономически ползи като работни места и по-ниски цени на енергията за потребителите, но и до ползи, свързани с енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от който и да е отделен доставчик на енергия", заяви заместник-енергийният министър на САЩ Марк Менезес, който участва в пресконференцията от Вашингтон.

Инициативата "Три морета" възниква през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Борисов обсъди "Три морета" със зам.-държавен секретар на САЩ

Инициативата "Три морета" се развива много бързо политически и икономически благодарение на подкрепата на САЩ и ентусиазма на страните членки. Това показва, че има политическа воля за подобряване на условията за развитие на страните от региона", това заяви междувременно министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор със заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крач.

Премиерът припомни, че миналия месец правителството ни прие решение да бъдат внесени 20 милиона евро в инвестиционния фонд на Инициативата и назначи национален координатор.

"Желанието ни е да повишим икономическия просперитет не само на страните между Балтийско, Адриатическо и Черно море, но и на цяла Европа и с оглед на текущата ситуация, за облекчаване на сериозните икономически, финансови и здравни проблеми, причинени от пандемията Covid-19", изтъкна Борисов.

По време на разговора той и Крач бяха единодушни в необходимостта от укрепване на активното двустранно енергийно сътрудничество. През юни тази година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

"За България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика", изтъкна Борисов.

В хода на разговора между премиера и заместник-държавния секретар Крач беше обсъдена и възможността за засилване на сътрудничеството по линия на 5G. През януари тази година Европейската комисия публикува документ със стабилни и всеобхватни мерки за координиран подход на ЕС към 5G мрежите. По темата си сътрудничат Европейският съюз, САЩ и НАТО, като целта е намиране на оптимални решения предвид важността на темата в контекста на свързаността и сигурността.