Здравната криза е лишила Париж и региона му от постъпления на стойност 15,5 млрд. евро миналата година заради огромния спад в броя на чуждестранните туристи. Това се посочва в данни на Регионалния туристически комитет (CRT), публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Френската столица е приела през 2020 година с 33,1 милиона туристи по-малко спрямо предходната 2019-а, допълва БТА.

Париж бе засегнат, като всички туристически дестинации, от безпрецедентния срив на търсенето и общото въвеждане на ограничения за пътуване, посочва организацията.

В тези условия едва 17,5 милиона туристи, от които 12,6 милиона французи, са посетили Париж и региона Ил дьо Франс миналата година и са донесли приходи от 6,4 милиарда евро.

Очаквано, най-големият спад е при международните посетители, които са намалели със 78 процента спрямо 56 процента при френските клиенти. Спрямо 2019 г. местните туристи са били с 15,7 милиона по-малко.

След обещаващо начало на годината въпреки началото на здравната криза в Азия и продължаващите социални протести във Франция, туристическата дейност е спряла в средата на март, когато бе наложен първият локдаун, отбеляза Регионалният туристически комитет.

По-късно е отчетено известно възстановяване, най-вече в периода юли-октомври, благодарение на пътуванията на французите и на гостите от съседни страни - Германия, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Италия.

Хотелиерският сектор бе засегнат в най-голяма степен от липсата на пътуващи по работа и международни туристи. Редица места за настаняване бяха затворени от средата на март до края на май, а след това отново в края на октомври. Това се изрази в спад от 68 процента на нощувките в хотелите спрямо свиване от 55 процента за сезонните локации спрямо 2019 година, посочва комитетът.

Парижките хотели бяха особено засегнати от липсата на чуждестранни туристи, които обикновено носят 70 процента от оборота им, най-вече при хотелите от високия клас, отбелязва браншовата организация. Посещенията на паметници и музеи също са пострадали, след като обектите бяха затворени за общо 140 дни.

Визитите в Лувъра и Версайския дворец са се сринали съответно със 72 и 76 процента.

Бизнес туризмът в Ил дьо Франс, който годишно осигурява почти половината нощувки в хотелите, бе силно засегнат от отмяната на търговски изложения и професионални събития, но остава сред мощните инструменти за възстановяването, подчертава АФП.