Очакваните (планирани) постъпления от наскоро въведените енергийни вноски за внос и пренос на руски природен газ се изваждат от приходната част на проектобюджета за 2024 г., т.е. около 2.4 млрд. лева.

Това е един от ключовите въпроси, на който трите политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, днес намериха решение след споровете им в последните дни.

Бюджетът ще бъде преработен според договореното и така вкаран в Народното събрание.

Както е известно, законът заложи ползвателите на газопреносната мрежа, когато внасят и (или) пренасят руски природен газ, да плащат по 20 лева на мегаватчас. 

След разговорите между представителите на трите политически групи финансовият министър Асен Василев каза че отпадането на вноската от "Газпром" (главен ползвател на газопреносната мрежа за пренос - б.р.) като не 100 процента сигурно, че ще бъде реализирана в приходната част. Съответно със същата сума се намалява разходната част за капиталови инвестиции - от малко над 12 млрд. лв. до малко под 10 млрд. лв. 

Друг ключов въпрос също намери решение - за намаляването на срока на дерогацията, получена от България за внос (по море) на руски суров петрол. Изключението ще отпадне в две стъпки - първата от 1 януари, когато ще спрат квотите за износ на нефтопродукти от "Лукойл Нефтохим Бургас", втората - от 1 март с окончателна отмяна на това право. 

Намереното решение за дерогацията е абсолютно полезно, има достатъчно време за плавен преход, без да се вдигнат цените за българските потребители, коментира Асен Василев. Както отбеляза, от една страна, се спира износът и съответно парите, които отиват към Русия, намаляват се квотите за износ, а, от друга страна, с определянето на 1 март 2024 г. като крайна дата на дерогацията, се гарантира, че няма да има сътресение на вътрешния пазар на горива и съответно има достатъчно време за плавен преход без да се вдигнат цените за българските граждани.

Във връзка с квотите по-рано днес Василев изтъкна казаното от Агенция "Митници", че има одобрени квоти от Европейската комисия и те се следят стриктно. "Всяка седмица се изпраща справка към Комисията какво е напуснало българските пристанище и за кои държави. Тук се търсят по-скоро интриги, отколкото нещо реално", каза финансовият министър.

И въпросът за финансиране на общините (за което настояваха от ДПС) намери решение - 1 млрд. лева те ще могат да използват за реализиране на конкретни проекти, приоритетните такива трябва да са готови след по-малко от месец. 

"Още през 2021 г. съм предлагал този фонд (паричният ресурс за общините - б.р.) да бъде преразпределян от парламента. Това в момента е възприето. Така че там сме напълно съгласни. Общините ще трябва да поработят малко по-бързо, за да може до 11-12 декември да са готови с приоритетните си проекти, така че да могат да бъдат включени между първо и второ четене", каза Асен Василев, цитиран в съобщение на Министерството на финансите.

Националните проекти (по капиталовата програма) ще бъдат включени в бюджета - пътища (на магистралите държат ГЕРБ-СДС), медицински хеликоптери, нови влакове.

Списък с национални приоритетни проекти съществува, но никога не е бил систематизиран, отбеляза министърът на финансите. "Добре е да бъде систематизиран и изложен в бюджета, за да е ясно точно за какво се харчат средствата. Става въпрос не само за проекти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за строителство на магистрали, а и за железопътно строителство, за закупуване на нови влакове, хеликоптери за спешната медицинска помощ. Това са все приоритетни проекти, заложени в капиталовата програма. Добре е да бъдат ясно изнесени, с ясни срокове и с ангажименти от страна на съответните министерства, че тези проекти ще се случат", обясни Асен Василев. Той припомни, че през годините досега са се давали средства, но те не се усвояват, защото някои проекти не могат да бъдат реализирани от съответните възложители.

Може да се очаква, че отхвърлените вчера от бюджетната комисия проектопромени в данъчните закони ще бъдат одобрени при повторното им разглеждане.

Между членовете на бюджетна комисия има добра комуникация, работим усилено и се надявам да имаме бюджет в най-скоро време и той да бъде приет в рамките на тази година, изрази увереност Асен Василев в кулоарите на провелия се днес международен форум "Публично-частните партньорства в България".