Удължаваме срока за изплащане на компенсации на работодателите за запазване на заетостта от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Всички пострадали предприятия от кризата могат да разчитат на подкрепата ни, като за нея сме предвидили 450 млн. лв. от Фонд "Безработица", написа премиерът във Фейсбук. Компенсациите ще са в размер на 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец август 2020 г.

Премиерът посочва още, че до момента мярката 60/40 работи отлично, като са били запазени над 300 000 работни места, а с новия й дизайн ще бъдат подпомогнати общо 500 000 души. Само с активна подкрепа към бизнеса ще запазим ниските нива на безработица у нас. За нас е изключително важно българските граждани да са спокойни, че имат работа и препитание, заявява още премиерът.

За това, че действието на мярката 60/40 се продължава до края на годината стана известно преди два дни след извънредно онлайн заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Тогава бяха обявени и промените в схемата.

Очаква се с удължаването на мярката да бъдат запазени около 200 хиляди работни места (общо 500 000 запазени до момента, както посочва Борисов). Необходимите за това средства са около 750 млн. лв., които ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване.