Министър-председателят Бойко Борисов откри първия Пловдивски икономически форум, който се провежда днес и утре в хотел "Империал" в Пловдив.

В приветствието си премиерът подчерта, че форумът в Пловдив е естествено продължение на Делфийския икономически форум, който се проведе през март в Гърция. Той припомни, че Гърция е третият инвеститор в България с над 3,5 милиарда евро оборот и добави, че около 70 000 българи работят при гръцки инвеститори.

"Днес сме тук, защото е важно и ако трябва да мерим политиците, то е с това колко Брутен вътрешен продукт /БВП/ могат да организират в своите държави и колко след това се преразпределя на глава от населението. Затова и икономиката и в България се промени, защото имаме над 5,7 на сто износ повече и то в иновативните технологии, машиностроенето, сфери, в които има реално производство", каза още Бойко Борисов.

Той добави, че през последните няколко години вече имаме "стабилния 3,9 - 4 на сто БВП" и посочи, че последните проучвания показват само едно - стабилност и това, по думите му, което има в България към днешна дата е стабилна перспектива - 10 на сто плосък данък, 20 на сто - ДДС - идеално за инвеститорите. И това ще продължи, докато ние управляваме, каза Борисов. Той посочи, че безработицата вече е под 6 процента, а в някои градове дори липсват работници и то защото "има една част от населението, на която не им се работи".

Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства гостите, като благодари на организаторите, че са избрали града за домакин на този форум. Като общинско ръководство сред приоритети ни е да привличаме инвестиции и да създаваме на нашите съграждани условия за по-високо стандарт на живот, каза Тотев и допълни, че това се случва "благодарение на усилията и постиженията на българското правителство". Пловдив е стратегически важен център на Балканите, а Тракия икономическа зона е пример за начин, по който бизнесът и публичните власти могат да работят заедно за постигане на общи резултати, добави кметът. Той припомни, че по последни данни нивото на безработица в областта е под 5, а в града и под 3 на сто. С наличието на стабилни демографски показатели, голям брой квалифицирана работна ръка и добре развита образователна инфраструктура регионът на Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България, каза още Иван Тотев. Проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" кметът посочи като още един мощен инструмент за регионално развитие във всички сфери на живота.

Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа ще говорят на форума, което ще даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж. В рамките на събитието ще се включат и други членове на българското правителство - вицепремиерът Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сред участниците са и министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, държавният секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум, Атина, Гърция, и от Центъра за либерални стратегии в София. Форумът ще коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа. Крайната му цел е чрез диалог и споделяне на идеи и визии да допринесе за успешната трансформация на България и за отключването на потенциала за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през юни в Пловдив. Той е под егидата на Американската търговска палата в България, Италианската търговска палата в България, Конфиндустрия Италия и Гръцкия бизнес съвет в България.