По-малкоот 4 години остават до затварянето на АЕЦ "Диабло Кениън" - последните два атомни реактора в Калифорния. По този повод експерти от Съюза на загрижените учени (UCS), обаче, превдупреждават, че регулаторите не са достатъчно подготвени за това какво ще последва, съобщава energycentral.com.

Рискът е вредните емисии да се увеличат с 15,5 милиона метричнитона до 2030 година, ако Комисията за комунални услуги на САЩ не направи план за заместването на производството от АЕЦ "ДиаблоКениън" с чисти енергийни източници.

Според анализ на UCS, съществуващите централи на природен газ ще успеят да покрият разликата в енергопроизводството, но този процес ще доведе до изпускане на вредни емисии, еквивалентни на работата на 306 000 автомобила за същия период от време.

Заместването на електричеството от атомната централа с газови централи е проблемно, защото изгарянето на природен газ допринася за глобалното затопляне и замърсяването, като произвежда и азотниоксиди, които причиняват смог и респираторни заболявания, предупеждават американските учени.

3е-news.net