Работещите в държавния сектор в Германия започват от днес серия кратки предупредителни стачки с искане да бъдат увеличени заплатите, предаде Асошиейтед прес. Очаква се да бъдат засегнати детските градини и болниците в различни райони на страната.

Профсъюзът на заетите в сектора на услугите Ферди (Verdi) настоява за увеличение от 4,8 на сто или минимум 150 евро на месец. Предупредителните стачки са обичайна тактика при преговорите за заплатите в Германия и обикновено продължават от няколко часа до ден-два.

Протестните действия бяха предшествани от два кръга преговори, при които работодателите не промениха позицията си, заяви миналата седмица шефът на профсъюза Франк Вернеке, обвинявайки работодателите, че не проявяват уважение и признание към работниците, съобщи ДПА.

Представители на работодателите казаха, че Вернеке не е представил предложение.

Профсъюзите посочиха, че ще предупредят обществеността за евентуално нарушаване на дейността на детските градини, болниците, поддръжката на пътища или други сектори.

Правителството заяви, че заради коронавируса приходите от данъци са спаднали и ограничават финансирането на обществения сектор, особено на общинско равнище.

Синдикатите обаче изтъкват, че работещите в държавния сектор, особено здравните работници, играят ключова роля в пандемията и това трябва да се вземе предвид при преговорите за заплатите, посочва Ройтерс.

Допълнителни преговори са предвидени за 22-23 октомври.