Мярката за запазване на заетостта 60 на 40 предстои да бъде удължена днес до края на годината.  За целта са осигурени 250 милиона лева от актуализацията на бюджета, предаде БНР.

Служебното правителство ще приеме и новия вариант за компенсации на работещи от временно затворени бизнеси заради пандемията, мярката е "Запази ме плюс".

Достъпът на предприятията не се променя

Тези със спад на оборота с 30 и повече проценти ще получават 50% компенсация за заплати и осигуровки. Най-тежко пострадалите от пандемията със спад в продажбите 40 и повече проценти ще получават 60 на сто, като правоимащи ще са и хората, назначени от януари до юни тази година на работа.

По "Запази ме плюс" средствата са 100 милиона лева

Те са компенсация за работещи и самоосигуряващи се от секторите с временно преустановена дейност по силата на заповеди на здравния министър или РЗИ.

За времето на неплатения отпуск компенсацията е 75% от месечния осигурителен доход, но този път средствата ще плаща НОИ, а не Агенцията по заетостта.

Служебните министри ще променят и постановлението, с което се определя размерът на проценти от оборота, които се предоставят на извършващите туроператорска дейност.

Ще се промени и постановлението, с което държавните фирми отчисляват към държавната хазна част от печалбата си.