В София се проведе първият по рода си Powers Summit, срещата на върха, която цели да обедини колективната интелигентност на страната в прозрачен и открит диалог.

Специален гост на събитието беше Кирил Петков. За министър-председателя това е първо официално участие след гласуването на коалиционното правителство.

Д-р Пламен Русев, председател на фондация Уебит, отбеляза, че България не е самотен остров, а скачен съд и трябва да бъде част от вълните на иновации и технологии. Мисията на Powers Summit е да обедини колективната интелигентност, за да гарантира по-добър живот за поколения напред.

Още снимки вижте тук >>>

Какво е Powers Summit

"Целта е създаване на открита пред обществеността, прозрачна и отворена за всички платформа за директен диалог между властта (парламентарна и изпълнителна), бизнеса, гражданския сектор и науката. Това може да стане чрез събиране на колективната интелигентност на страната ни с цел по-добро и устойчиво бъдеще на България, региона и света. Финансирането е само чрез наши собствени средства и чрез рекламни договори с бизнеса, като срещу това, ние ясно публикуваме логата на спонсорите и обозначаваме тяхното участие във форума! Няма държавни пари, няма скрити интереси и всичко е ясно и видимо!", казват организаторите.

Възможни (и търсени) резултати:

1. Намаляване на корупцията, чрез създаване на директен, прозрачен канал за комуникация с властта - така няма да се налага бизнеса да минава през комисионери - корумпатори, за са си върши работата, а медиите и обществеността стават преки свидетели на директните разговори и тяхната релевантност към нуждите на бизнеса и хората

2. Начертаване на ясни насоки на развитие на отделните индустрии и ясното им артикулиране пред медии и власт, която би следвало да ги следва в интерс на бизнеса и хората и да поеме съответния ангажимент за това

3. Създаване на имидж на България не само като некорумпирана дестинация, а като иновативен лидер за актуализация на настоящия модел на демокрация (който не функционира правилно в днешната дигитална реалност) и привличане на инвестиции и бизнеси, чрез тази нова предвидима, публична и прозрачна среда

"Медиите го нарекоха "Българския Давос", но ние създадохме много по-съвременен формат и мисля, че е възможно след време този исторически ден да се помни като създаването на "швейцарската София"!, казва Пламен Русев.

Снимка: Webit Global Impact Week

Какво се случи

- За първи път в историята на страната ни ЛИДЕРИ на ВСИЧКИ политически партии в парламента, които имат зелен сертификат (Продължаваме Промяната, Политическа Партия ГЕРБ, Има Такъв Народ, Българска Социалистическа Партия, ДПС и Демократична България) първо СЛУШАХА от какво имат нужда бизнеса, гражданите и науката и поемаха пред тях и камерите на медии конкретни ангажименти за следващите 6 месеца! Те не се обиждаха, не се нападаха - а конструктивно обсъждаха, заедно с колективния интелект на страната на една сцена в диалог с всички в името на бъдещето на България!

- Първият работен ден на Министър-председателя на България Кирил Петков започна със среща с лидерите на бизнеса, гражданския сектор и науката на Powers Summit

- Повечето министри от новия кабинет на България направиха първите си срещи и изказвания като такива на Powers Summit

- 12 часа залата "Джон Атанасов" беше пълна

- 12 часа в кулоарите не спираха съзидателни разговори и създаване на нови контакти

- 12 часа водещите представители на българския бизнес, гражданския сектор и политика ОБСЪЖДАХА заедно най-важните приоритети за бъдещето на България

- Вицепремиерът на България Асен Василев прие предизвикателството да отговаря на всички въпроси, като пое много ясни и конкретни ангажименти! Цялото интервю с него ще споделя в друг пост, защото е важно! Важно е да е ясно къде отиваме и каква е посоката, защото както коментирахме за кораб без посока няма попътен вятър.

"Благодарности към всички СМЕЛИ български политици, които приеха хвърлената ръкавица, излязоха извън зоната си на комфорт и присъстваха на този нов, исторически форум в ролята на слушащи и чуващи, а не както до сега - да се появят, да си прочетат политическата реч и да си тръгнат!", допълва Русев.

"Ние създадохме нова платформа за открит, директен, прозрачен и отворен модел за комуникация между бизнес, гражданско общество и наука с властта не само за България, но и за Европа и света. Съвременната демокрация има нужда от нови и много по-ефективни инструменти, за да функционира в полза на хората в тази втора ера на дигиталния век, в който живеем. И ние вярвам създадохме именно такава СОЦИАЛНА ИНОВАЦИЯ!", споделят още организаторите.

"Гергана и Сломон Паси приеха нашата покана за съорганизираме Powers Summit - ВЛАСТ, ЧУВАЙ! Това се случи преди по-малко от месец и за това време ние и екипите ни хвърлихме огромни усилия в името на каузата, която доведохме до успешно начало!", изказва благодарност Пламен Русев.