Британските фирми предупреждават за нова вълна от смущения в търговията след Брекзит, тъй като износителите от ЕС не са готови за митническите промени в Обединеното кралство, които започват този месец, а пристанищната инфраструктура на Великобритания също може да се окаже неподготвена, съобщи Ройтерс.

Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз през януари 2021 г., но многократно отлагаше налагането на митнически проверки върху вноса от ЕС.

За разлика от това, ЕС незабавно наложи правилата си, което доведе до забавяне на обработката на товарите по пристанищата през 2021 г. и накара някои британски износители - на сирена и на висококачествено говеждо месо - да се откажат от продажбите в ЕС, поне първоначално.

Make UK, британска организация, която представлява производителите, заяви през декември, че 90% от анкетираните фирми все още се сблъскват с проблеми при правенето на бизнес с ЕС, като най-голямата бариера са митническите процедури, вкл. митническото освобождаване на стоките.

Марко Форджионе, генерален директор на Института за износ и международна търговия, представляващ вносителите от Обединеното кралство, каза, че големите фирми от ЕС вероятно ще се справят с новите правила на Великобритания, но по-малките - като специализираните износители на храни - може да имат затруднения.

Някои от тях може да решат, че е станало твърде сложно да се търгува с Обединеното кралство и да спрат износа, каза Форгионе.

"Това води до ценови натиск и възможност за недостиг", отбеляза той.

Три фази в налагането на новите правила

Великобритания отложи пет пъти пълното прилагане на граничния си контрол след Брекзит върху храните и пресните продукти поради притеснения за смущения в пристанищната обработка и кризата с нарастване на разходите за живот.

Но новият британски модел за гранична обработка (Border Target Operating Model - BTOM) влиза в сила на 31 януари и ще бъде въведен на три етапа.

Първоначално износителите на животински и растителни продукти от ЕС, като яйца, млечни продукти, месо и горски плодове, ще трябва да представят на британските власти експортни здравни сертификати (Export Health Certificates - EHCs).

Но физическите проверки на пратките ще започнат едва на 30 април, последвани от изискване за представяне на сертификати за безопасност и сигурност от 31 октомври.

"Оставаме ангажирани с осигуряването на най-модерната граница в света", изтъкна говорител на правителството.

Уилиям Бейн, ръководещ търговската политика в Британската търговска камара, каза, че има риск от задръствания и закъснения, когато проверките започнат през април.

Великобритания внася до 70% от прясната си храна от ЕС през зимните месеци, падайки до около 30% през по-топлите месеци, като до 1000 камиона дневно пристигат в нейните пристанища.

"Ще се наложи ли правителството, като попречи на доставки, за които няма електронен здравен сертификат, да влязат на британска територия? Или пуска неща вътре и след това просто налага контрола чрез контакт с участващите в доставката компании?", пита Бейн.

"Правителството не ни казва какво ще правят."

Британският консорциум на търговците на дребно (British Retail Consortium) и този за пресните продукти (Fresh Produce Consortium) също изразиха загриженост. Британската асоциация на месопреработвателите (British Meat Processors Association) се притеснява, че липсва ветеринарен капацитет в ЕС, което може да забави здравното сертифициране.

Джеймс Барнс, председател на Асоциацията за градинарство (Horticultural Trades Association), каза, че има риск новата гранична инфраструктура, процесите и ИТ системите на Обединеното кралство да не бъдат готови за април, най-натовареният месец за доставки на растения.

Правителството заяви на свой ред, че цялата инфраструктура е готова или е напът да бъде готова до април и че ще извършва проверките внимателно с оглед да се избягват забавяния.

Нидерландската асоциация на търговците на едро на цветарски продукти (The Dutch Association of Wholesalers in Floricultural Products) призова за отлагане на граничните проверки на Обединеното кралство до 2025 г.

Тази молба не беше чута, но заради предстоящите през 2024 г. общи избори, бизнесът се надява, че правителството може да предприеме мека стъпка, за да избегне забавяния и дефицит.

Те (от правителството) имат правомощията да променят режима, който искат да използват, така че нещата са изцяло в техни ръце, каза Уилиям Бейн от Британската търговска палата. 


От началото на 2021 г. Великобритания вече не е част от митническия съюз на ЕС или от неговия вътрешен пазар. Напускането доведе до големи забавяния в търговията, особено в началото.


 Обратно в митническия съюз

Преди няколко дни високопоставени фигури в опозиционната Лейбъристка партия  изразиха мнение за нуждата от по-тесни взаимоотношения с ЕС и за повторно обсъждане на завръщането на страната в митническия съюз на блока.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че повторното присъединяване към търговския алианс трябва да бъде поставено на дневен ред по време на преразглеждането на сделката с ЕС за Брекзит тази година. Той добави, че "икономическата цена на този изключително тежък Брекзит е огромна", като разкритикува "омертата", тоест - споразумението за мълчание, което означава по неговите думи, че "не може да се говори за близост с Европейския съюз, за присъединяване към единния пазар, за връщане в митническия съюз", цитираха думите му на 20 януари ДПА и БТА.

На свой ред британският министър за Северна Ирландия в сянка Хилари Бен изтъкна ползите от по-силен съюз с ЕС на фона на нарастващата геополитическа несигурност. Той отбеляза, че ще се чуе "звучна въздишка на облекчение" от страна на ЕС, ако лейбъристите спечелят изборите тази година.

"ЕС се поумори да преговаря с Великобритания", заяви Бен в речта си на събитие на мозъчния тръст Фабианско общество (където се изказа и Садик Хан). 

Бен допълни, че за икономиката е важно "да се изграждат съюзи в този опасен свят". "Трябва да се обединим с тези, които споделяме общи ценности, за да ги защитим пред лицето на заплахите", заключи Бен, като визира конфликтите в Газа, Близкия изток и Судан, напрежението около Тайван, климатичните изменения и изгледите Доналд Тръмп да се завърне на президентския пост в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.