Великобритания няма да се колебае да предприеме действия за разрешаване на търговското напрежение след Брекзит в Северна Ирландия, след като отхвърли предложенията на Европейския съюз (ЕС) за разрешаване на противопоставянето между Лондон и Брюксел. Това съобщи британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс и БТА.

ЕС и Великобритания от месеци се опитват да излязат от безизходно положение около протокола за Северна Ирландия - сделка, която Лондон сключи, преди да напусне Общността, но сега смята, че е неосъществима.

"Таймс" писа във вторник, че пратеникът на ЕС във Великобритания е заявил ден по-рано, че Съюзът е готов да възобнови преустановените заради наскоро проведените избори разговори за протокола за Северна Ирландия, но ЕС не е готов на кардинална промяна в споразумението, което стои в основата на правилата за търговия след Брекзит.

Сделката (протоколът) на практика създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, за да се запази открита сухопътната граница на провинцията с Ирландия, която е член на ЕС.

Предложенията на ЕС за преосмисляне на проверките на стоки, които се движат между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, не успяват да се справят с основния проблем, "а в някои случаи ще ни върнат назад", заяви Тръс.

"Цените се повишиха, търговията е силно нарушена и хората в Северна Ирландия са обект на различни закони и данъци от тези над Ирландско море, което ги остави без изпълнителна власт и представлява заплаха за мира и стабилността", предупреди тя.

Решението не може да бъде повече проверки, документи и търговски смущения. Ние винаги сме предпочитали да достигнем до решение чрез преговори, но няма да се колебаем да предприемем действия за стабилизиране на ситуацията в Северна Ирландия, ако не могат да бъдат намерени решения, каза още Тръс.

Великобритания иска цялостно преразглеждане на Протокола и намекна за възможността едностранно да спре част от него, ако не може да бъде постигната нова сделка - ход, който може да доведе до спиране на споразумението за свободна търговия в момент, когато инфлацията расте, предупрежденията около възможна британската рецесия се засилват.

"Таймс" писа също така, че служители от министерството на Лиз Тръс са изготвили законопроект, по силата на който едностранно ще бъде премахнато изискването за проверки на стоки, изпращани от Великобритания в Северна Ирландия. Той също така ще позволи на бизнесите в провинцията да престанат да следват правилата и разпоредбите на ЕС и ще отнеме правомощията на Съда на ЕС да се произнася по въпроси, свързани със Северна Ирландия. Говорител на британското външно министерство заяви, че все още не е взето решение, но "ситуацията е много сериозна".

По информация от британския вестник Тръс е заключила, че разговорите с ЕС са изпаднали в задънена улица и се очаква, че следващата седмица тя ще предприеме ходове за отмяна на части от протокола.