Световните кризи от последните три години се отразиха пряко и на лекарствения пазар. Излизането на Великобритания от Европейския съюз, добило популярност като Брекзит, последвано от COVID-кризата и търговската война между САЩ и Китай, а впоследствие и реалната война между Русия и Украйна доведоха до недостиг на медикаменти на Европейския пазар, за който все още не е намерено напълно работещо решение.

Преди излизането на Великобритания от ЕС британската фармаиндустрия разполагаше с достъп до над 2 млрд. паунда европейски средства за научни проекти. Отнетият достъп до тях, както и липсата на облекчен режим при внос на ресурси доведоха до производствени и финансови проблеми на два от големите фармацевтични гиганти на Острова. От своя страна това пък е част от причината за дефицит на антибиотици в България и Европа в момента. Войната в Украйна много от съставките и помощните вещества за производство на лекарства с произход от Украйна, създава грижи и сериозни забавяния в доставките.

По данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) причината за недостига на медикаменти в Европа в 72% от случаите е резултат от свърхтърсене и невъзможност на производството да догони търсенето. Това се отнася както за определени антибиотици, така и за лекарство за лечение на диабет тип 2, което масово се използва отслабване в световен мащаб. В списъкът на лекарства в недостиг на ЕМА са 15 лекарства, които се покриват от здравните фондове напълно или частично.

Свръхтърсенето на медикаменти беше особено видимо по време на COVID-пандемията. Тогава от европейския пазар се усети липсата на на антитромботични лекарства, кортикостероиди и антибиотици. Същевременно големите пазари, разчитащи на генерични (непатентни) субстанции се презапасяваха поради риска от последващи вълни и варианти на COVID-19, както и поради опасения от потенциални нови пандемии.

От началото на тази годината проблемът с нeдocтaтъчнaтa нaличнocт нa ĸoнĸpeтни лeĸapcтвa в EC ĸaтo цялo, нeпpeĸъcнaтo ce изocтpя. Гръцкото правителство призова за пpoвeждaнeтo нa цeнтpaлизиpaнa пoлитиĸa нa нивo цeлия EC. Според миниcтъpа нa здpaвeoпaзвaнeтo Taнoc Πлeвpиc в ĸpaтĸocpoчeн плaн би тpябвaлo дa ce ocигypи дocтaтъчнa нaличнocт нa вcичĸи видoвe фapмaцeвтични пpoдyĸти зa гpaждaнитe нa cтpaнитe члeнĸи нa EC, a в "cpeднocpoчeн и дългocpoчeн плaн би cлeдвaлo дa ce yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa лeĸapcтвa в EC.

Като решение на проблема Европейската комисия предложи пакет от законодателни промени в областта на фармацевтичното законодателство. Пакетът цели създаване на единен пазар за лекарства, който да гарантира, че всички пациенти в целия ЕС ще имат навременен и справедлив достъп до безопасни, ефективни и финансово достъпни лекарства. Друга от целите е да се запази предлагането на привлекателна и благоприятна за иновациите среда за научни изследвания, развойна дейност и производство на лекарства в Европа, както и да се намали драстично административната тежест чрез значително ускоряване на процедурите, така че лекарствата да достигат по-бързо до пациентите.

На този фон Евростат отчита увеличаване на ръста на износа на медицински и фармацевтични продукти от ЕС, като миналата година е достигнал нов връх. САЩ и Швейцария остават основни търговски партньори на ЕС в търговията с лекарства, а най-големите вносители и износители на медикаменти са Германия и Белгия.

Обемът на износа се е увеличил от 50 млрд. евро през 2002 г. до 287 млрд. евро през 2022 г. Ръстът за миналата година спрямо 2021 г. - 235 млрд. евро, е възлизал на близо 22%. В същото време обемът на вноса е нараснал от 32 милиарда евро през 2002 г. до 112 млрд. еврпо през 2022 г., а увеличението през миналата година спрямо 2021 г. - 100 млрд. евро, е било с 12%.

Статистиците отбелязват, че търговския излишък на ЕС в търговията с медицински и фармацевтични продукти е достигнал нов връх от 175 млрд. евро, докато през 2002 г. е бил от едва 18 млрд. евро.

Как изглежда ситуацията у нас

3eNews