Инфлацията в САЩ нарасна с най-бързия си 12-месечен темп от близо 40 години през декември, показва оценката на Министерството на труда, съобщи СNBC.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ - Consumer price index - CPI), показател, който измерва разходите за десетки артикули, се е увеличил със 7%, според Бюрото по трудова статистика на министерството. На месечна база ИПЦ нарасна с 0,5%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, всъщност очакваха такова увеличение - със 7% на годишна база и с 0,4% спрямо ноември.

Годишното нарастване е най-голямото, отчетено досега от юни 1982 г. и идва на фона на недостиг на стоки и работници и след безпрецедентно големите парични потоци, преминали през американската икономика след решения на Конгреса и Федералния резерв.

"Регистрираното увеличение за декември от 7% през последните 12 месеца ще бъде шокиращо за някои инвеститори, тъй като не сме виждали такова от почти 40 години", каза Брайън Прайс, ръководител на управлението за инвестиции в Commonwealth Financial Network. "Въпреки това, такава ценова реакция беше до голяма степен очаквана от мнозина и можем да я видим на пазара на облигации, тъй като дългосрочните лихвени проценти намаляват днес."

Така нареченият основен ИПЦ нарасна с 5,5% на годишна база и с 0,6% спрямо предходния месец. Той измерва промените в цените на стоките и услугите с изключение на храните и енергията. Предварителните оценки бяха за 5,4% и 0,5%. За този измерител това беше най-големият годишен ръст от февруари 1991 г.

Жилищните разходи (ипотечни плащания, данъци върху имотите и такси за етажна собственост, заедно с разходите за ток, топлина, вода и други общински услуги), които съставляват близо една трета от общите, нараснаха с 0,4% за месеца и 4,1% за година - най-бързото темпо от февруари 2007 г.