Дори коледните елхи не са имунизирани срещу причинените от пандемията дефицит и инфлация, които измъчват икономиката.

Екстремното време и нарушаването на веригите за доставки доведоха до намаляване на доставките на истински и изкуствени елхи този сезон. Американците трябва да очакват да имат по-малък избор и да плащат до 30 процента повече и за двата вида елхи тази Коледа, казаха хора от бранша.

"Това е двоен удар - проблемите с времето и снабдяването наистина пречат на отрасъла", каза Джейми Уорнър, изпълнителен директор на браншовата търговска организация Американска асоциация за коледни елхи. "Разсадниците бяха тежко засегнати от наводнения, пожари, дим, суша, екстремни метеорологични условия."

Рекордните горещини и горските пожари в края на юни нанесоха значителни поражения на разсадниците за коледни елхи в Орегон и Вашингтон - два от най-големите района за отглеждане на такива дървета в САЩ.

Уорнър не можа да каже приблизително колко по-малко елхи ще има тази година, но тъй като за отглеждането на тези дървета са нужни до 10 години, загубата на насаждения ще се усеща още много сезони.

Недостигът на шофьори на камиони затруднява и оскъпява транспорта на живи дървета от разсадниците до магазините и градинските центрове.

Уорнър съветва: "Пазарувайте отрано. Ако видите нещо, което ви харесва, го купете."

Собственикът на "Кристал ривър крисмас трий" Дейл Пайн и племенницата му Стейси Валензуела са имали трудности да набавят достатъчно дървета за продажба в своя център за елхи в Аламида. Много от доставчиците му в Орегон са загубили дървета при много горещата вълна.

"Положението изглеждаше доста тежко по едно време", каза Валензуела. "Всеки божи ден проверяваш по телефона: Здравейте, имате ли нещо? Ако имате, пратете ми. Толкова трудно беше да се осигурят дърветата тази година."

"Кристал ривър" трябвало да повиши цените тази година заради повишаване на разходите за дърветата, труда и транспорта, каза Валензуела.

Жителят на Аламида Иън Степлоуски дошъл в центъра "Кристал ривър", за да купи калифорнийска червена ела заедно със съпругата си и двете им малки деца на следващия ден след Деня на благодарността.

"Има недостиг на всичко, а това, разбира се, засегна и коледните елхи", каза Степлоуски. "Определено забелязвам, че всичко вече е малко по-скъпо тази година."

Тери Шафърт чула, че тази година истинските елхи не достигат, затова за първи път решила да си купи изкуствена елха. Почти седмица преди Деня на благодарността тя отишла в шоурума "Болсъм хил" в Бърлингтън, който продава предимно изкуствени елхи онлайн.

"Отидох рано, защото чух по новините, че няма да има достатъчно свежи коледни елхи", каза Шафърт, която живее в близкия град Сан Матео. Съпругът й не е доволен от промяната. "Какво друго можем да направим? Трябва да се подготвям за бъдещето, защото обичам Рождество Христово. Обичам да украсявам."

Но и браншът, който продава изкуствените дървета, също има проблеми със снабдяването, след като задръстванията на пристанищата и липсата на шофьори на камиони бавят доставките и повишават разходите, каза главният оперативен служител на "Болсъм хил" Керълайн Туан. Продаваните от фирмата дървета са с около 20 процента по-скъпи тази година, а разнообразието е по-малко.

"Трябва да докараме продуктите си от заводите ни (в Китай), а това е голямо предизвикателство", каза Туан. "Всичко това ни оказва влияние, което значи, че имаме по-малко дървета за продажба в нашия отрасъл."

Заради засушаването Дейвид Круз и съпругата му са дошли в шоурума на "Болсъм хил", за да си купят тази година за първи път изкуствена елха.

"Имайки предвид климатичните промени тук, в Калифорния, това наистина е най-добрият начин", каза Круз, който живее в Брентуд. "Колкото по-скоро всички започнат да си взимат изкуствени елхи, толкова по-скоро всички ще започнат да са доволни от това."

Превод: Илиян Могиларски, БТА