Заетостта в САЩ се е увеличила по-малко от очакваното през декември на фона на недостига на работници и увеличаването на работните места може да остане умерено в краткосрочен план, тъй като спираловидно растящия брой на инфекциите с COVID-19 нарушават икономическата активност, съобщи Ройтерс (Reuters).

Американската икономика е разкрила само 199 000 работни места през изминалия месец, което е далеч от очакваните от анализаторите 440 000 работни места, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на американското министерство на труда.

Но безработицата е продължила да намалява, и то с повече от предвиденото, като е спаднала до 3,9 процента от 4,2% през ноември и се е доближила по този начин до предпандемичното ниво от 3,5 процента.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че заетите ще нараснат с 400 000 души и нивото на безработица ще спадне до 4,1%. 

Все пак отчетът за заетостта рисува картина на икономика, която приключи 2021 г. на висока нота, дори и картината на общественото здраве да не е толкова подобрена, колкото се надяваха официалните лица, отбелязва агенцията.

Откритите под очакванията работни места през декември вероятно отразяват недостиг на работна ръка, както и аномалии с така наречената сезонна корекция, използвана от правителството за премахване на сезонните колебания в данните.

Правителството съобщи във вторник, че в края на ноември има 10,6 милиона свободни работни места. Това се разбра от отчетите в средата на миналия месец във време на бързо разпространение на варианта на коронавируса Omicron.

Има признаци, че някои безработни се връщат на пазара на труда след края на финансираните от държавата помощи за безработица в началото на есента. Но повторното навлизане на пазара може да бъде забавено от Omicron.

Безработицата и оценката за участието на икономически активната част от населението се наблюдават внимателно от Федералния резерв, докато се готви да започне да повишава лихвените проценти тази година. Публикуваните в сряда протоколи от политическата среща на Фед на 14-15 декември показват, че служители на централната банка на САЩ гледат на пазара на труда като на "много стегнат".

Стегнатите условия на пазара на труда се подчертават от нарастващите заплати. Въпреки че инфлацията изпревари увеличението на заплатите, много потребители продължават да харчат поради наличието на огромни спестявания и повишена сигурност на работните места, като така подкрепят икономиката. Очаква се икономическият растеж за 2021 г. да е най-добрият от 1984 г.