Тазгодишната зима е белязана с нова серия уволнения в американските медии като Си Ен Ен, "Вокс" и "Вашингтон Пост" - тенденция, продължаваща на фона на мрачния икономически пейзаж, предадоха Франс прес и БТА.

"Аз съм част от групата уволнени от Ен Би Си (@NBCInvestigates. . .) Работата ще ми липсва, но съм признателна за времето, прекарано тук", написа в Туитър Емили Сийгъл. Редица нейни колеги и журналисти от Ем Ес Ен Би Си или например от Си Ен Ен съобщиха в социалните мрежи, че са уволнени, още през декември.

В петък служители от "Вокс", "Върдж", Ес Би Нейшън и от "Ню Йорк Mегъзин" получиха еднакви имейли от своя шеф Джим Банкоф, който им обяви "трудното решение да се разделим с близо 7 на сто от служителите ни във всички подразделения", включително редакциите, "поради трудната икономическа обстановка".

Мнозина от засегнатите - близо 130 от общо 1900, изразиха в социалните мрежи своя гняв или объркване, например Меган Маккарън, журналистка "от девет години и половина", работеща за специализирания ресторантьорски сайт "Ийтър" и уволнена "на 37-та седмица" от своята бременност.

Запитана от АФП, "Вокс" посочи, че предлага "конкурентни обезщетения при напускане".

Уволненията в медиите не са от мащаба на тези в големите хай тек компании като "Гугъл" (съкратила вчера 12 000 работни места), но средствата за масова информация също са засегнати от "спада на приходите от реклама и забавянето на икономиката", обясни за АФП Крис Рауш, преподавател по журналистика в училище по комуникации към университета Куинипиак в Кънетикът.

"Много от тях се разраснаха и развиха с надеждата да увеличат аудиториите си до известно равнище. Това не стана и няма особени изгледи да стане с оглед икономическия контекст", добави той.

Работните места в редакциите из Съединените щати намаляват отдавна - от 114 000 през 2008 броят на журналистите е спаднал през 2020 г. на 85 000, сочи проучване на центъра "Пю Рисърч" от 2021 г. Спадът е по-съществен в местния печат, посочва АФП.