Поляците ще гласуват на референдум за и против приватизацията на държавни предприятия, обяви лидерът на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински. По думите му това ще бъде само един от поредицата въпроси, които ще бъдат поставени на всенародно допитване в един ден с парламентарните избори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Управляващите националисти от ПиС първоначално бяха обявили, че ще организират референдум по въпроса за новия пакт на ЕС за миграцията. Според анализатори една от целите на тези ходове е да се мобилизира твърдото ядро привърженици на ПиС преди изборите на 15 октомври, определяни от мнозина като едни от най-важните след падането на комунизма през 1989 г.

"За нас гласът на обикновените поляци винаги е решаващ", заяви във видеообръщение в Туитър лидерът на партията Ярослав Качински. "Гласът на чуждите политици, включително този на германските, не от никакво значение."

По думите му първият въпрос, който ще бъде поставен на референдум, ще бъде: "Подкрепяте ли продажбата на държавни предприятия?".

Според ПиС най-голямата опозиционна партия - либералната "Гражданска платформа" (ГП), оглавявана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск - обслужва чужди интереси, най-вече тези на Германия.

"Германците искат да закрепят Туск в Полша, за да разпродаде държавната собственост. Сигналите, идващи от неговото обкръжение са пряко доказателство за това", каза Качински.

ГП отхвърля подобни упреци и обвинява правителството, че възнаграждава с добре платени длъжности в държавните предприятия различни хора, на които иска да се отблагодари за подкрепата им.

"Ако ПиС иска да постави въпроса за държавните предприятия на референдум, нека тогава Качински да попита поляците дали подкрепят роднинските и приятелските назначения и кражбите, които се извършват в момента там", каза пред полското държавно "Радио 1" депутатът Марчин Кервински.

Друга държавна медия, "Полске радио 24", съобщи, че в един ден с изборите ще бъдат организирани общо четири всенародни допитвания.

Долната камара на полския парламент ще разгледа законопроект за организирането на референдумите на двудневно заседание на 16 и 17 август.