Високите лихви са дали възможност на "Комерцбанк" (Commerzbank) през второто тримесечие да "преглътне" новата тежест, създадена от обременяващи заеми в швейцарски франкове в Полша, предаде ДПА.

Печалбата на банката, която влиза в индекса DAX на борсата във Франкфурт, възлиза на 565 милиона евро, или с 1/5 повече от същия период на миналата година. Резултатите са по-добри от очакванията на експертите.

Главният изпълнителен директор на банката Манфред Кноф обяви, че очаква консолидираната печалба за годината значително да надхвърли миналогодишната, която беше 1,4 милиарда евро. Само за първото полугодие банката е реализирала печалба от 1,15 милиарда долара.

Това се дължи в голяма степен на ръста на приходите от лихви. През второто тримесечие той е скочил с 44 на сто на годишна база до 2,1 милиарда евро.

Очакванията за цялата година са нетните приходи от лихви да се увеличат до 7,8 милиарда евро.

"Комерцбанк" беше включена към групата на компаниите, които са част от основния индекс DAX 40 на германската фондова борса във Франкфурт в края на февруари, след като в продължение на над 4 години не беше част от него.