Европейският съюз планира да обяви по-късно тази седмица предложение за минимални стандарти за енергийна ефективност в строителството с надежда да намали въглеродните емисии и да създаде работни места в сектора на санирането, според проектодокумент, до който Ройтерс е получил достъп.

Европейската комисия е определила стратегията си "Реновационна вълна" като приоритетна в плана за намаляване на нетните парникови емисии на блока до нула към 2050 година.

Еврокомисията не коментира проектодокумента, който може да претърпи изменения до обявяването, планирано за сряда, 14 октомври.

Енергийно неефективните сгради, повечето от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните емисии в ЕС и поемат над 40 процента от потреблението на енергия. Повечето сегашни сгради все още ще се използват през 2050 година, което може да подкопае зелените цели на ЕС, освен ако не бъдат модернизирани.

Предвижда се освен това годишният дял на санирането, целящо повишаване на енергийната ефективност на жилищни и нежилищни сгради, поне да се удвои до 2030 година, се допълва в проектодокумента.

В момента около 11 процента от вече съществуващите сгради в ЕС се реновират всяка година. Повечето ремонти обаче не са насочени към енергийния баланс на сградите и делът на "енергийните реновации" в ЕС е едва около 1 процент.

Основен стълб в новата стратегия на ЕС ще бъде въвеждането на задължителен стандарт за минимална енергийна ефективност за съществуващите сгради в ЕС.

Еврокомисията ще предложи стандартите догодина след анализ, който да й помогне да реши кога те да бъдат поетапно задействани и да определи конкретните нива на енергийна ефективност, които трябва да бъдат постигнати при всяка сграда.

Планира се да бъдат обхванати всички типове сгради.

Целта е собствениците на зданията да бъдат насърчени да модернизират недвижимите си имоти навреме, за да покрият новите стандарти, за което ще допринесе и финансиране от източници като възстановителния фонд на ЕС за 750 млрд. евро.

Инициативата може и да стимулира заетостта след пандемията от коронавируса със създаване на допълнителни 160 000 работни места в строителния сектор на ЕС до 2030 година, се отбелязва в проектодокумента.

ЕС вече постави за цел да се реновират по 3 процента от правителствените сгради годишно, но заради лошата система за мониторинг според експерти има силно изоставане от тази цел, припомня Асошиейтед прес.