Рекордни "постижения" на инфлацията във Великобритания и Германия отчетоха властите в двете страни. Британската инфлация нарасна до 5,4% през декември, най-високата си стойност от почти 30 години, показват официални данни в сряда, оказвайки натиск върху Bank of England да повиши отново лихвените проценти следващия месец.

В Германия пък годишната инфлация е нараснала средно до 3,1 на сто. За последен път инфлацията е била на по-високо равнище през 1993 година, когато достигна 4,5 процента - почти 30 годишен рекорд.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишният индекс на потребителските цени (consumer price index - CPI) във Великобритания ще се повиши до 5,2% през декември спрямо 5,1% през ноември.

Увеличението на CPI до най-високото си ниво от март 1992 г. включва широка гама от стоки и услуги, се казва в съобщение на Националната статистическа служба (Office for National Statistics), като най-голямо въздействие идва от храните и напитките, следвани от заведенията и хотелите.

Икономическите смущения, предизвикани от варианта на коронавирус Omicron през декември обаче оказаха само незначително въздействие върху основния темп на инфлация, отбеляза Ройтерс.

Bank of England (BoE) миналия месец стана първата голяма централна банка в света, която повиши лихвените проценти от началото на пандемията от COVID-19, ден след като CPI за ноември достигна 10-годишен връх.

Нарастващата инфлация също се превръща в политически проблем за правителството на премиера Борис Джонсън, което е изправено пред призиви от опозицията и благотворителните организации да компенсира очакваното 50% покачване на регулираните цени на енергията за домакинствата през април.

"Разбирам натиска, пред който са изправени хората по отношение на разходите за живот, и ние ще продължим да се вслушваме в притесненията на хората", каза финансовият министър Риши Сунак в изявление след публикуване на данните.

BoE прогнозира CPI да достигне 30-годишен връх от около 6% през април поради по-високите сметки за енергия и че ще са необходими повече от две години, за да се върне индексът до целта си от 2%.

В същото време Федералната статистическа служба (Destatis) на Германия отчете рязко повишаване на потребителските цени, като годишната инфлация е нараснала средно до 3,1 на сто. Така службата с централа във Висбаден потвърди първоначалната си оценка. За последен път инфлацията е била на по-високо равнище през 1993 година, когато достигна 4, 5 на сто. През 2020 година годишната инфлация в най-голямата европейска икономика е била 0,5 на сто, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Тенденцията за повишаване на потребителските цени в Германия се е ускорила през декември, като те са скочили с 5,3 на сто на годишна основа. Равнището на месечната инфлация е било 0,5 на сто.