Икономиката на Великобритания изглежда ще набере скорост през първите месеци на 2020 година, след като се появи повече яснота около Брекзит при убедителна победа на консерваторите на Борис Джонсън. Това сочи публикувано днес внимателно следено проучване, цитирано от Асошиейтед прес, предава БТА.

При месечното си измерване на бизнес условията компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) и Чартърд инститют ъв прокюърмънт енд съплай (Chartered Institute of Procurement & Supply) са установили, че секторът на услугите се е стабилизирал през декември на фона на засилване на поръчките и оптимизмът е достигнал най-високо равнище от 15 месеца.

Услугите са особено важни, тъй като обхващат около 80 процента от британската икономика.

Индексът на мениджърите по доставките, който е основен за изследването, се е повишил до 50 пункта през декември спрямо 49,3 пункта през ноември. Макар да не сочи растеж, нарастването на оптимизма е добро предзнаменование за близкото бъдеще.

Скромното съживяване е още един сигнал, че бизнес условията би следвало да започнат да се подобряват през идните месеци благодарение на тласък, даден на доверието сред бизнеса от по-голямата яснота по Брекзит и по-предсказуемия политически пейзаж, коментира Тим Мур, директор в Ай Ейч Ес Маркит.