Автомобилният производител "Тесла" избра Берлин за своя нов завод, пред това той да бъде построен във Великобритания.

Церемонията по връчването на наградата "Златен волан" на изданието "Ауто Билд" поднесе голяма изненада. Награденият собственик на автомобилния производител Тесла Илон Мъск обяви, че новата "гигафабрика" в Европа ще бъде изградена край Берлин.

"Всъщност искам да обявя нещо. Планираме да построим нашата нова гигафабрика край Берлин. Освен това ще създадем и инженерен и дизайнерски център, защото Берлин е сред най-креативните градове в света", каза той.

Мъск обясни, че в новата "гигафабрика 4" ще се произвеждат батерии, двигатели и цели превозни средства.

"Брекзит направи твърде рисковано построяването на наш завод за батерии Tesla Gigafactory в Обединеното кралство", посочи Мъск в интервю за Auto Express от вторник. Според него има опасения, дали производството на части за електромобилите на "Тесла" във Великобритания ще отговаря на пазарните правила и изисквания на Европейския съюз.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че от Тесла не са искали привилегировано отношение

"Решението е на Тесла, но можете да сте сигурни, че правителството подкрепя тази инвестиция. Ние ще работим за бързото ѝ реализиране, защото тя включва и развойна дейност".

"Все още не е обсъждана възможността за субсидии. Ясно е, че "Тесла", ако инвестира и създаде работни места в Германия, ще бъде третирана като всички други компании в автомобилната и електромобилната индустрия", отбеляза Алтмайер. "Това означава, че ще се отнасяме към всички играчи, които инвестират в Германия еднакво и без дискриминация", добави той.

Новият завод край Берлин със сигурност ще окаже натиск върху германските автомобилни концерни, които изостават в производството на електроавтомобили. По предварителна информация в Германия Тесла ще произвежда от края на 2021 година основния си модел 3, а на по-късен етап и бъдещия компактен SUVмоделY.

Новината за новата "гигафабрика" идва на фона на информациите, че новият завод на "Тесла" в Китай вече е започнал работата си през миналия месец.